Stadig færre røde trafiklys til statens IT

Flere og flere statslige IT-projekter holder både tidsplan og budget, efter at der for tre år siden kom øget kontrol. IT-Branchen så gerne kontrollen udvidet til kommuners og regioners IT-projekter.

Mørkeskyer og stopforbud lurer stadig forude for fire statslige IT-projekter med budgetter på over ti millioner kroner, fordi de enten er kraftigt forsinket eller har overskredet budgetterne. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ved at komme godt styr på både tidsplaner og budgetter i statens mange IT-projekter, men der er stadig sorte får i flokken.

22 af 27 igangværende IT-projekter og -programmer med et budget på over ti millioner kroner hver især - til sammen repræsenterer de investeringer på 1,3 milliarder kroner i staten - får således grønne trafiklys i den nye halvårlige statusrapport, som IT-projektrådet, som består af en række fagfolk med IT-indsigt uden for staten, onsdag har offentliggjort. IT-projektrådet har som opgave at få øje på og stille kritiske spørgsmål til statslige IT-projekter, som truer med at kuldsejle og stille sig i køen af tidligere skandalesager.

To har stadig rødt lys

Miljøministeriets digitalisering af miljøgodkendelser og tilsyn (PDE) og Justitsministeriets fingeraftrykssystem Prüm har i både 1. og 2. halvår 2013 haft røde lygter blinkende omkring sig og har fået selskab af Skats Værdipapir 2012-system og Digitaliseringsstyrelsens fællesoffentlige datafordeler, som er et led i at gøre flere statslige data tilgængelige for borgere og virksomheder, der ønsker at arbejde videre med nye forretningsområder, hvor de mange frikøbte data kan bruges. Digitaliseringsstyrelsen er statens egen piskesvinger, som skal sørge for fremdrift i digitaliseringen af Danmark.

To andre IT-projekter under Skat og et IT-projekt under Banedanmark er til gengæld blevet rettet op i løbet af 2. halvår 2013 og lyser nu grønt.

Udenrigsministeriets nye digitale sagsbehandlingssystem, som hidtil har fulgt både tids- og budgetplanerne, er nu gået i gult - en advarsel om, at der skal ske noget, før det er for sent.

Bekymrende tidsoverskridelser

Der er udsigt til forsinkelser på seks projekter på mellem en og 22 måneder, værst ramt er den fællesoffentlige datafordeler.

»Enkelte projekter har store tidsoverskridelser, hvilket er bekymrende,« konstateres det i rådets statusrapport.

18 af 27 IT-projekter har således skiftet projektleder en eller flere gange siden starten - noget, der normalt er et advarselssignal. Og fem af de syv projekter, som ikke følger tidsplanen, fordi den er alt for stram. Alligevel har kun halvdelen af myndighederne ændret på tidsplanen trods anbefalinger fra rådet, som nu vil hanke op i de ansvarlige, statslige direktører for at få gjort noget aktivt ved sagen.

»Det er forventeligt, at der kan opstå problemer i større IT-projekter, og IT-projektrådet arbejder aktivt for, at sådanne problemer håndteres i tide. Sker det ikke, er der en risiko for, at problemerne skubbes foran projektet og først opdages af ledelsen, når projektet er så fremskredet, at det er ekstra dyrt og tidskrævende at genoprette systemet og sikre aflevering til forretningen,« forklarer rådet selv i sin statusrapport.

Derfor er fem IT-projekter blevet lukket efter en grundig snak om tingene.

Også gerne kommuner og regioner

20 nye IT-projekter er undervejs og vil alle blive vurderet af IT-projektrådet, som blev sat ind i 2011 efter flere store sager om markante forsinkelser og budgetoverskridelser. Samtidig indførtes trafiklyssystemet, så politikerne hurtigt kan danne sig et overblik over, hvordan den aktuelle situation er her og nu.

I brancheforeningen IT-Branchen glæder administrerende direktør Morten Bangsgaard sig over, at styringen bliver bedre.

»Der er kommet bedre styr på de offentlige IT-projekter. Det er meget positivt, at vi er på vej i den rigtige retning, så færre IT-projekter bliver forsinkede og dyrere end ventet,« siger han.

IT-Branchen mener, at IT-projektrådet også bør se på kommunale og regionale IT-projekter.

»Lige nu er det kun statens IT-projekter, der får den hjælp. Det vil være en rigtigt god ide at udvide modellen med IT-projektrådet, så det også kan se på de store IT-projekter i kommunerne og regionerne,« siger Morten Bangsgaard.

Statusrapporterne kan hentes på IT-projektrådets netsted: http://www.itprojektraad.dk/