Sputnik var en tilfældighed

Sputnik udsprang slet ikke af en velovervejet rumstrategi. Snarere af tilfældigheder, fortæller videnskabsmand fra Sovjets rumprogram i 1950'erne.

Boris Chertok, medgrundlægger af det russiske rumprogram i 1950erne. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP Fold sammen
Læs mere

Sputnik var i virkeligheden tænkt som en sovjetisk angrebsmissil, der skulle skyde en kæmpe hydrogenbombe af sted mod USA. Men tilfældigheder ændrede alt dette.

Ingen tilknyttet missilprojektet vidste, hvor tungt hydrogenbombens sprænghoved ville blive. Derfor blev det ballistiske R-7-missil, der skulle bære bomben på rejsen, konstrueret med en helt enorm kraft. En missilkraft langt stærkere end noget amerikanerne kunne diske op med i samtiden anno 1955.

Informationerne kommer fra Boris Chertok, medgrundlægger bag det sovjetiske rumprogram. Tidligere var det ham forbudt at tale om projektet, men i en alder af 95 år har han sammen med en gruppe journalister i Moskva - og støttet af udtalelser fra andre vetaraner fra russernes rumprogram - skruet tiden tilbage til dengang, den kolde krig accelererede og russerne kom først i rumkapløbet.

Det ballistiske missilprojekt løb ind i vanskeligheder. Sergei Korolyov, Chertoks kollega og chef for videnskabsmændene, så straks hindringen som sin chance og pressede regeringen i Kreml til at lade ham affyre en satellit - han havde viden nok til at gennemføre projektet.

Han gik ud fra, at USA allerede forberedte sådan et træk, der kunne være klar i 1958 - til det internationale geofysiske år (IGY) - en planlagt naturvidenskabelig international indsats, hvor en sådan opsendelse ville være perfekt. Kreml gav tilladelsen til en satellitkonstruktion, men ifølge Georgy Grechko (76), endnu en af videnskabsmændene i rumprogrammet, forstod regeringen aldrig mulighederne i anmodningen.

- De betragtede satelitten som et stykke legetøj - en af Sergei Korolyovs fantasier, fortæller Grechko.

Sølle 85 kilogram
Sergei Korolyov iværksatte et projekt, der skulle udmunde i en primitiv satellit. Tre måneder senere var den klar, vejede små 85 kilogram og blev planlagt til opsendelse den 6. oktober.

Men det blev igen rykket. Korolyov mistænkte igen amerikanerne for, at de ville sende deres egen satellit op en dag før Sovjet. Så han rykkede datoen. To dage frem.

Den 4. oktober skød satellitten op fra Kazakhstan og ifølge Boris Chertok forstod videnskabsmændene aldrig, hvilket historisk vendepunkt dette repræsenterede, før 4-5 dage senere.

Det samme gik op for sovjetleder Nikita Krushchev, som straks gav ordre til at en ny satellit skulle opsendes den 7. november - på årsdagen for den bolsjevistiske revolution.

Ifølge en overlevering fra Sergei Korolyov, der døde i 1966 takkede Krushchev ham efterfølgende med ordene:

- Vi troede ikke, at du ville overgå amerikanerne med din satellit, men du gjorde det.