Spritnyt smartphone-system lige om hjørnet

Allerede næste måned meldes Intel og Samsung klar med et helt nyt bombardement i smartphone-krigen. Det sker, når en lille håndfuld selskaber slipper systemet Tizen løs.

Der er efterhånden rigeligt at vælge mellem på smartphonemarkedet. Og der kommer mere endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO GAROFALO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den suverænt bedst sælgende smartphone-platform, Googles Android, står nu til at få ny konkurrence allerede i juni. Det sker, når Intel og Samsung slipper deres mobilsystem, Tizen, løs.

Allerede i andet halvår, der som bekendt er lige om hjørnet, skulle de første Tizen-baserede smarpthones, tavlecomputere og netbooks begynde at dukke op, og det bliver ikke bare med Samsung og Intel som producenter. Også HTC og Asus rygtes med i alliancen, der forvejen tæller selskaber som Sprint, Vodafone, Panasonic og den spanske mobilgigant, Telefonicá.

Bygget på ruiner

Tizen OS, som det kommende mobilsystem kaldes, er bygget på ruinerne af samarbejdet mellem Nokia og Intel om at skabe systemet MeeGo, der faktisk nåede at komme på markedet på Nokias N9-mobil. Det samarbejde gik i vasken sidste år, og Intel fortsat istedet med netop Samsung, der ellers også står bag produkter med både Android, Windows Phone og ikke mindst Samsungs eget system, Bada, der er stort set ukendt i Danmark.

Det nye system, Tizen OS, er især skabt som et angreb mod Google, der er ved at blive en yderst magtfuld spiller på verdens mobilmarked. Googles Android-system driver over halvdelen af alle verdens solgte smartphones, og efterhånden som mere og mere af folks computer-tid og netforbrug bliver mobilt, vokser Googles dominans med rekordfart.

Flere interesserede

Ifølge den asiatiske avis Digitimes, har HTC, Acer og Asus allerede planlagt Tizen-baserede produkter, blandt andet mobiler og små computere, og dermed er der lagt op til at Tizen kan lanceres med bulder og brag, når det kommer senere på året. Systemet udvikles angiveligt i tæt samarbejde med Linux Foundation, og betragtes derfor som et mere åbent og frit system, end de nuværende alternativer på markedet.

Tizen kommer dog til at får rigelig konkurrence. Både Apple, Google og Blackberry-skaberen ventes klar med næste generation af deres respektive styresystemer, og Microsoft står overfor at lancere både Windows 8 og næste generation af Windows Phone, kaldet Apollo senere i år.

Selv om der er en del hemmeligheder omkring kommende Tizen-produkter, er systemet i sig selv allerede blevet vist frem, og kan ses i YouTube-videoen nedenfor.