Spritnyt smartphone-system lanceres næste måned

Organisationen bag Firefox-browseren har netop lanceret to mobiler med det kommende Firefox OS, der skal konkurrere med Android og iPhone.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er træt af Android, iPhone og Windows Phone, ser det ud til, at du kan glæde dig til februar. Ganske overraskende meddelte Mozilla, organisationen bag open source-browseren Firefox, i går, at organisationens smartphone-system, Firefox OS nu er så klar, at det om kun ganske få uger bliver muligt at købe en mobil, der drives af systemet.

Faktisk er der tale om to mobiler - Peak og Keon, der begge udvikles af Geeksphone i samarbejde med det spanske telefonselskab, Telefonicá. Begge mobilerne er dog såkaldte Developer Editions og altså ikke formfuldendte produkter, der er klar til at blive markedsført til almindelige brugere.

Snart klar

Til gengæld kan man købe dem allerede om få uger, skriver Mozilla på sin blog. Om det bliver muligt for danskere at købe en Firefox OS-mobil, fremgår dog ikke, men B.dk er i gang med at opklare mysteriet.

De to nye Firefox OS-mobiler er første hug i en ny bølge af smartphonesystemer, der rammer markedet i 2013. Også Intel og Samsung er på vej med et system, kaldet Tizen, der ligeledes er meldt klar til lancering i år. Både Tizen og Firefox OS er blevet relevante efter fremkomsten af web-standarden HTML5, der gør det muligt at afvikle apps direkte fra nettet, uafhængigt af platform.

Selv om de to nye Firefox-mobiler blot er udviklerversioner, ser de dog ud til at være ganske gennemtænkte. Den ene er på størrelse med en iPhone, mens den anden har en skærm på størrelse med en Galaxy SII. Til gengæld har den mindste af de to blot et kamera på tre megapixel.

Ikke mange chancer

Flere analyser har spået, at nytilkommere på markedet for smartphonesystemer får det svært de kommende år, hvor især Googles Android står ufatteligt stærkt globalt, hvor systemet driver tre ud af fire solgte smartphones.

Foreløbig tegner Firefox til at blive et Android-lignende system, der bygger på de samme grundlæggende designprincipper som Android og Apples iOS

Telefonen bliver sat til salg her