Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når musikforbrugere går ombord i de op mod 20 millioner sange, der er tilgængelig på de digitale hylder på musiktjenesten Spotify, kan de oprette egne spillelister, blive inspireret af andres - eller som noget nyt lanceret i august lade Spotifys eksperter fortælle, hvad de bør lytte til.
Netop brugen af spillelister har nu fået det britiske pladeselskab Ministry of Sound til at sagsøge Spotify, skriver BBC News.
Det er ikke et søgsmål, der anklager musiktjenesten for uretmæssigt at tilbyde bestemte musiknumre, for dem har Spotify streamingrettigheder til.
Det er i stedet udvælgelsen af numrene på spillelister og den rækkefølge, de bliver spillet i. Ministry of Sound udgiver selv albums med numre fra forskellige pladeselskaber, som de har aftaler med, og ifølge Forbes.com er det netop de kombinationer og rækkefølger af numre, som selskabet nu anklager Spotify for at have kopier liggende af på streamingtjenesten.
Vil have retten til at blokere
Ministry of Sound vil nu forsøge at få rettens ord på, at Spotify skal slette eller blokere for de pågældende spillelister. Pladeselskabet oplyser til BBC News, at der er brugere på Spotify, som har brugt navnet »Ministry of Sound« i de spillelister, de har skabt på tjenesten - og meddeler i øvrigt, at Spotify har nægtet at fjerne spillelisterne.
Selskabet Spotify har ikke ønsket af kommentere sagen over for BBC News.
Vrimler med digital musik
Der er generelt sat strøm til kampen om kundernes lyst til at streame musik. Et væld af tjenester tilbyder forskellige former for abonnementsmodeller, hvor kunderne kan høre præcis det, de ønsker, når de ønsker det.
Rækken af aktører på markedet herhjemme tæller også svenske Spotify samt blandt andre danske Wimp og TDC Play, ligesom eksempelvis pladeselskabet Universal Music Denmark for tiden har skruet op for markedsføringen af Digster, der er en tjeneste, som tilbyder folk at følge spillelister.
Der er endnu ingen samlet opgørelse over danskernes forbrug af de nye nettjenester. Men i Sverige viser opgørelser, at tre fjerdedele af al solgt musik nu er digitalt, og det er musiktjenester som Spotify og Wimp, der driver salget.
I første halvår af 2013 steg det samlede musiksalg med 12 procent til en halv milliard svenske kroner (430 millioner danske kroner). Det digitale salg steg med 33 procent, mens det fysiske salg - CDer, LP-plader m.m. - faldt med 24 procent, viser nye tal fra musikbrancheforeningen IFPI og Grammofonleverantörernas Förening (GLF).