Spørg om sprog: Rivegilde

Spørgsmål: Hvorfra stammer ordet "rivegilde"? spørger Eva og Niels-Ole Klausen fra Rønne.

"Rivegilde" betyder i dag 'et heftigt skænderi' (se fx Politikens Nudansk Ordbog, 2005, og Den Danske Ordbog, 2005). Men tidligere havde "rivegilde" betydningen "i fællesskab rakke ned på en fraværende". Denne ældre betydning kendes fra omkring 1920 og er sandsynligvis opstået som slang i jysk. Den nye betydning, altså "et heftigt skænderi", kender vi fra 1959.

Det er i den ældre betydning, "i fællesskab rakke ned på en fraværende", at oprindelsen til udtrykket skal findes. Ordet "rivegilde" er nemlig dannet ud fra udtrykket "rive ned" i betydningen 'udsætte for kritik, tale nedsættende om, rakke ned, pille ned" (jf. Ordbog over det danske Sprog). Et "rivegilde" var altså en aktivitet med masser af nedrakning, en fest af nedrakning. "Rivegilde" kendtes også tidligere i formen "rivefest".

Den gamle betydning kom med i Politikens Nudansk Ordbog i 1969, og den nye betydning som vi kender i dag, kom med i samme ordbog i 1972. Og der var en voldsom debat (et værre rivegilde!) om ordets nye betydning i aviserne netop i begyndelsen af 1970'erne. En sådan debat opstår jo ofte når et ord får en konkurrerende betydning. Men diskussionen er døet ud nu: Det var betydningen "et heftigt skænderi" der vandt. Den gamle betydning forsvandt fra Politikens Nudansk Ordbog i 1997 efter at de to betydninger havde eksisteret side om side i en årrække.