Spørg om sprog: Amager halshug

Spørgsmål:Jeg har en pige på 10 år, og i hendes omgangskreds bliver tingene understreget med et "ama'r halshug" hvis man virkelig mener det alvorligt. Hvor stammer udtrykket fra? spørger B. Hove.

Svar: "Amager halshug", "Amager Fælled" eller bare "amager" (i alle tilfælde er udtalen "ama'r") er et udtryk der bruges når man sværger på at gøre (eller ikke gøre) noget, eller når man vil bedyre at noget er sandt, fx "Jeg sladrer altså ikke, ama'r!, "Kyssede du hende virkelig? - ama'r!"

Eden er ofte ledsaget af en bevægelse hvor den talende fører hånden hen over struben som om han ville skære halsen over. Både udtrykket og bevægelsen hentyder til at henrettelser ved halshugning i gamle dage fandt sted på Amager Fælled (den nordvestlige del af Amager), og den oprindelige betydning er altså noget i retning af: 'Måtte jeg blive halshugget på Amager Fælled hvis det jeg siger, er løgn'!

Den sidste henrettelse på Amager Fælled fandt sted d. 22. april 1845, men vendingen findes først på tryk omkring 1885. Da udtrykket jo primært tilhører talesproget, er det dog formodentlig noget ældre. I øvrigt findes udtrykket i forskellige varianter, fx "Ama'r Fælled rundt på knæled", evt. med tilføjelsen "med en fedtemad under armen". Her er alvoren bag den oprindelige edsaflæggelse vist helt glemt!