Spiontjeneste overvåger 29 millioner gigabyte hver dag

Hver dag overvåger NSA 29 millioner gigabyte data. Den amerikanske spiontjeneste siger selv, at kun en mikrodel heraf bliver udsat for gennemsyn.

29 millioner gigabyte data tager turen forbi den amerikanske spiontjeneste NSA dagligt. Ifølge tjenesten er det kun 0,025 procent, der udsættes for reelt gennemsyn. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske spiontjeneste NSA - National Security Agency offentliggør nu, at tjenesten hver dag har fingre i cirka 29 petabyte - eller 29 millioner gigabyte data - svarende til 1,6 procent af de 1.826 petabyte data, som dagligt formidles via internettet.

Heraf hævder NSA selv, at tjenesten kun udvælger 0,025 procent heraf til gennemsyn, svarende til 7.250 gigabyte. Det oplyser den amerikanske spiontjeneste selv i et dokument, der blev offentliggjort på nsa.gov i weekenden, skriver flere internationale techmedier.

Dokumentet blev oprettet for at rette op på unøjagtigheder om dataomfanget, der er optrådt i medier, og for at give en grad af gennemsigtighed, skriver techsitet ZDNet.com.

I dokumentet henviser NSA til, at internetudbydere har oplyst, at den daglige nettrafik udgør 1.826 petabyte.

»I den udenlandske efterretningstjeneste rører NSA ved omkring 1,6 procent heraf. Imidlertid er det kun 0,025 procent af de 1,6 procent, der udvælges til gennemgang. Det vil sige, at NSAs analytikere kigger på 0,00004 procent af den globale internettrafik,« skriver NSA i dokumentet, hvor tjenesten opgør det til at svare til et område på mindre end en skilling, hvis man opgør den samlede internettrafik til at være på størrelse med en basketballbane.

Til gengæld svarer de 29 millioner gigabyte data, der overordnet overvåges af NSA, til den mængde data, der vil kunne fylde omkring 227.000 spritnye ultrabooks (der typisk kan rumme 128 gigabyte, red.) til randen hver eneste dag.

Debatten om den amerikanske spiontjenestes overvågning af data tog for alvor fart i forsommeren, da NSAs overvågningsprogram, PRISM, blev afsløret af den tidligere CIA-ansatte, Edward Snowdon.

Det var det amerikanske dagblad Washington Post og det britiske The Guardian, der offentliggjorde en 41 sider lang, tophemmelig NSA-præsentation af, hvordan efterretningstjenesten siden 2007 har fået adgang til e-mails, dokumenter, videochat og fotografier, som ligger lagret hos ni af USAs største internetselskaber som Facebook, Google, Apple, Skype og YouTube. 

Obama vil indskrænke overvågning

Det har skabt en omfattende debat om graden af overvågning, og i fredags annoncerede den amerikanske præsident Barack Obama planer om at indskrænke den amerikanske regerings overvågningsprogrammer. USA kan og skal være mere gennemsigtig, lød det blandt andet fra præsidenten på et pressemøde i Det Hvide Hus, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her lød det ligeledes fra Barack Obama, at det handler om at finde den rette balance mellem sikkerhed og borgernes rettigheder.

»Det er ikke nok for mig som præsident at have tillid til de programmer (overvågningsprogrammerne, red.). Det amerikanske folk skal også have tillid til det,« lød det fra Barack Obama, der understregede, at han selv er sikker på, at programmerne ikke bliver misbrugt.

Den amerikanske præsident forklarede ifølge Reuters, at han blandt andet planlægger at arbejde sammen med Kongressen mod »passende reformer« af den paragraf, som regulerer indsamling af såkaldt »metadata« som eksempelvis telefonoplysninger, da regeringen ikke har nogen interesse i at spionere almindelige amerikanere.

Samtidig vil han samarbejde med Kongressen ligeledes se nærmere på den hemmelighedsfulde domstol »Foreign Intelligence Surveillance Court«, der i henhold til loven »Foreign Intelligence Surveillance Act« foretager vurderinger af anmodninger om adgang til data - og er blevet kritiseret for at være lidt for rundhåndet med tilladelserne til den amerikanske regering.