Spioner vil se med på det anonyme net

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har ifølge nye dokumenter fra Edward Snowden i flere år forsøgt at få adgang til det såkaldte Tor-netværk, der understøtter anonym kommunikation.

Brugen af tjenester, der understøtter anonymitet på nettet, er kommet mere i fokus oven på sommerens overvågningsskandale i USA. Men her forsøger spiontjenesten NSA også at følge med. Foto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kendt som det anonyme internet - eller mere teknisk Tor-netværket, der er skabt til at gøre det muligt at surfe anonymt på nettet.

Det er derfor også kendt for at blive brugt af personer, der ikke mener, andre skal følge med i, hvad de foretager sig online - og beskytte folks digitale privatliv.

Den amerikanske spiontjeneste NSA, der tidligere blev sommeren blev afsløret i at have adgang til datalagre i en række amerikanske internettjenester, vil da også meget gerne følge med i, hvad der foregår på Tor-netværket.

Det skriver flere internationale medier, efter den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden, der også var manden bag sommerens afsløringer, nu overfor det amerikanske medie The Washington Post og britiske The Guardian afsløret dokumenter, der viser, at NSA siden før november 2007 har forsøgt at få adgang til netværket.

NSA har i nogle tilfælde haft held til at blokere brugeres adgang til Tor-netværket og delvist trænge ind i netværket, men er ikke lykkes med at få direkte adgang til det, skriver The Washington Post, mens The Guardina beskriver, at der blandt andet er blevet anvendt en teknik, som udnytter sårbart software på brugernes computere - blandt andet i internetbrowseren Firefox.

Dokumenter tyder imidlertid på, at den grundlæggende sikkerhed for brugere af Tor-netværket ikke er blevet brudt.

»Vi vil aldrig være i stand til at af-anonymisere alle Tor-brugere til enhver tid,« lyder det blandt andet i et af dokumenterne, skriver The Guardian og oplyser, at det videre af samme dokument fremgår, at efterforskerne med manuel analyse vil kunne af-anonymisere en meget lille gruppe af Tor-brugerne, og at de endnu ikke har haft succes med det i forbindelse med en specifik efterspørgsel. 

Skabt til anonymitet

Det hemmelige netværk er netop skabt til at gøre det muligt at surfe anonymt på internettet ved, at den udvekslede data bliver krypteret og udvekslet via et netværk af servere, som den enkelte brugers computerforbindelse automatisk skifter imellem, ligesom IP-adressen skifter tilsvarende.

Dermed er netværket blevet anvendt af brugere, der kæmper for at beskytte deres privatliv på internettet, og der eksempelvis efter sommerens afsløringer af overvågningsskandalen i USA flere gange blevet berettet om en vækst i brugen af netværket.

I den forløbne måned beskrev det norske IT-nyhedsmediet Digi.no blandt andet, hvordan antallet af daglige brugere var steget fra omkring en halv million sidste efterår til 1,3 millioner i midten af august i år.

Tor-netværket er samtidig gennem årene også blevet knyttet sammen med flere ulovlige aktiviteter på internettet. Den digitale tjeneste Silk Road, der er berygtet for at være markedsplads for handel med blandt andet stoffer og forleden blev lukket, da FBI anholdt den formodede bagmand, er et eksempel på en tjeneste, der kører via Tor-netværket - og ikke kunne tilgås fra almindelige internetbrowsere.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSAs direktør James Clapper har ifølge teknologimediet The Verge oven på afsløringerne af interessen for at få adgang til det anonyme netværk udsendt en kommentar, hvori han oplyser, at det er korrekt, at efterretningstjenesten arbejder på at forstå, hvordan den type værktøjer, virker og hvilken type informationer, der bliver udvekslet her.

Men samtidig oplyser han, at det hertil skal understreges, at interessen for tjenester, som understøtter anonym kommunikation og netværk, er baseret på den kendsgerning, at det er redskaber, der anvendes af landets modstandere til at kommunikere og koordinere angreb mod USA, lyder det i udtalelsen, der er gengivet på The Verge.