Spilproducent udfordrer Apple i kampen om stuen

Counter Strike-producenten Valve vil gå forrest i en fælles kamp for PC-industrien mod Apples dominans i stuen, der ifølge selskabets chef snart kommer til at tage livet af de traditionelle spillekonsoller.

Dette skærmbillede fra Steam-programmet satser Valve på kan blive et fast indslag på stuens fjernsyn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år bekræftede spilproducenten Valve endelig, at de arbejder på en TV-boks — en billig computer, der skal være let at sætte op, og som fokuserer på gaming og mediebrug i stuen blandt andet via programmet Steam, hvorfra brugeren kan købe og køre spil og anden software på tværs af platforme. Boksen skal køres via en Linux-variant, og Steam vil være forhåndsinstalleret. Vi har allerede set Steam tage et stort skridt ind i stuen gennem Big Picture-funktionen, hvor Steam-grænsefladen med et enkelt klik skræddersys fjernsynet og kan benyttes via spilkontrollere eller mus og keyboard.

Læs også: Ny spillekonsol vil give Playstation og Xbox baghjul

Mange har tolket Valves planer som et forsøg på at gå direkte efter struben på konsoldominanterne Sony og Microsoft. Men dette er ifølge Valve-chefen Gabe Newell ikke tilfældet. Han tror, at de traditionelle konsollers dage under alle omstændigheder er talte, og årsagen til det skyldes Apple. I en forelæsning på University of Texas' LBJ School of Public Affairs sagde Newell ifølge hjemmesiden Polygon:

»Truslen lige nu er, at Apple har fået en enorm markedsandel og har en relativ åbenlys vej til stuen via deres platform. Jeg tror, at der forekommer et scenarie, hvor vi ser nedtonede stue-platforme vinde frem, og jeg tror, at Apple forholdsvis let vil overkomme konsolproducenterne. Spørgsmålet er nu, om vi er i stand til at gøre fremskridt inden for PC-segmentet, som er store nok til, at vi kan etablere os der, og samtidig finde bedre måder at gribe mobilmarkedet an på, inden Apple overtage stuen.«

Han fortsætter:

»Det er den største udfordring. Den kommer ikke fra konsollerne. Den største udfordring bliver, om Apple gør sit indtog i stuen, inden PC-industrien får taget sig sammen.«

Gang i udviklingen

Der er dog allerede ved at ske ting og sager. Mange selskaber på PC-markedet er ifølge Newell i gang med at få PCen ind i stuen, og et af de vigtigste elementer ser ud til at udnytte husholdningens traditionelle PC i hele huset via streamingteknologi. Som eksempler nævner han Miracast, der er en AirPlay-lignende teknologi, hvor man via Wi-Fi kan få billedet fra en skærm over på en anden uanset producent, samt nVidias nyannoncerede Project Shield, der er en bærbar spillekonsol med indbygget controller, som kan streame spil og overføre billedet til for eksempel en TV-skærm.

Læs også: Nvidia præsenterer egen spillekonsol

»Der vil komme en række produkter, der vil blive markedsført som utrolig billige, til en pris meget billigere end konsollerne nogensinde vil komme i nærheden af, og som vil udnytte den PC, der kører et eller andet sted i huset,« forudser Newell.

Newell ser Valve som en aktør, der kan være med til at lede denne udvikling uden, at de har nogen ønsker om selv at overtage markedet. Et af målene med Steam-boksen er ifølge Newell at gå forrest og dermed få flere fra PC-industrien til at følge trop og sikre, at platformen også i fremtiden forbliver stærk og åben.

Læs også: Analyse: Kan Linux erstatte Windows som spilplatform?

Læs artiklen på teknofil.no

Oversat af Janus Bødker.