Spillekonsolkrigen genstarter

Ny model. Efteråret vil bringe mindelser om den gamle kamp om stuens TV-apparat, når to af giganterne er klar med nye modeller. Microsofts nye Xbox One-konsol vil mere end bare at være en spilledims, men markedet er hårdt.

Foto: NICK ADAMS

Der er lagt op til et hedt efterår, når flertallet af de store spillekonsoller for første gang i mange år kommer i nye modeller – i tide til at nå årets julehandel.

Microsoft lagde for tirsdag aften med præsentationen af næste udgave af sin storsælgende Xbox, Xbox One, som softwaregiganten vil bruge til at binde fjernsyn og netfilmtjenester sammen med de traditionelle spil, tilført stemmestyring og den hidtidige bevægelsesstyring.

Xbox One er Microsofts første nye spillekonsol i otte år men har hverken fået sat lanceringsdato eller pris på sig. Præsentationen overhaler dog konkurrenten Sony indenom. Sony præsenterer sin nye Playstation 4 10. juni, når verdens største spilmesse, E3, afvikles i USA. Også Playstation 4 ventes på hylderne til efteråret i tide inden jul. Julehandelen er særdeles vigtig for teknologiproducenterne. Anslået stammer en tredjedel af årets omsætning herfra.

Stuens samlingspunkt

Dermed er der lagt op til en genstart af konsolkrigen, som rasede for snart otte år siden. Sony, Microsoft og Nintendo er her de store spillere, sidstnævnte med sin Wii, og det er næsten et religiøst valg, som brugerne skal træffe, når de vælger lejr. Microsoft har solgt 77 millioner Xbox 360-konsoller siden 2005, nogen lunde samme antal, som Sony har solgt Playstation 3-konsoller. Nintendos Wii har derimod solgt omkring 100 millioner styk siden debuten i 2006.

Mens både den nuværende Playstation 3 og Xbox 360 oprindelig altovervejende var tiltænkt spil, er den nye Xbox One snarere et multimediecenter, der kan suge data ind fra et mylder af forskellige tjenester. Man kan skifte TV-kanaler og hoppe ubesværet frem og tilbage mellem TV og spil, der automatisk sættes på pause, når man skifter. Xbox One, som kommer med otte gigabytehukommelse og leveres med Microsofts Kinect-system til stemme- og kropsstyring, kan også håndtere netfilmtjenester som netflix eller Microsofts egne tilbud. Og så skal Xbox One bygge bro til alt øvrigt udstyr – computere og mobiltelefoner – med Microsoft-software, så det ender i et samlet økosystem af dimser. Man kan således styre Xbox One på Internet fra sin mobiltelefon, og konsollen får nu også indbygget internettelefoniprogrammet Skype, som Microsoft købte i oktober 2011 for 8,5 milliarder dollars, og som også kan bruges til gruppekald. Endvidere vil instruktør Steven Spielbergs nye »Halo«-actionserie og den nye udgave af Activision Blizzards storsælgende spil, »Call of Duty: Ghosts«, få premiere til Xbox One.

De gamle Xbox 360-spil vil ikke virke med Xbox One.

42 procents tilbagegang

Microsoft-aktien dykkede let efter lanceringen, ifølge analytikere, fordi der ikke er udsigt til større omsætning her og nu. Til gengæld kan Xbox One på længere sigt måske sikre mere loyale Microsoft-kunder.

Også Nintendos Wii-serie med den nye Wii U hører til blandt konkurrenterne på det 65 milliarder dollars store computerspilmarked. Heraf udgør konsolspil stadig den største andel, nemlig omkring 42 procent.

Salget af spillekonsoller på det amerikanske marked faldt i april med 42 procent i forhold til for et år siden, fremgår det af nye tal fra analysefirmaet NPD Group. Det var fortsat Xbox 360, der solgte bedst, nemlig 130.000 styk. Omsætningen lød totalt på 109,5 millioner dollars mod 187,8 millioner i april 2012.

Samlet set gik spilsalget i USA i april tilbage med 25 procent til 495,2 millioner dollars.