Spilanmeldelse: Ringenes Herre i Lego er god familieunderholdning

Klodset morskab i Midgård for hele familien. LEGO: Lord of the Rings er blandt de bedste spil på markedet baseret på Tolkiens Ringenes Herre-univers.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Traveller’s Tales er efterhånden blevet rigtig gode til at bringe store film og kendte personer til live ved hjælp af legoklodser. Alt imens Hobbit-feberen raser, findes der vel næppe et mere passende tidspunkt at bygge den velkendte Ringenes Herre-trilogi op klods for klods.

Læs også: Magisk rejse for eventyrere og drengerøve

Tidligere har spilfirmaet med stor succes gjort det samme med Harry Potter, Star Wars, Batman og Indiana Jones. Kendetegnet for dem alle er, at de er målrettet hele familien, så både store og små børn kan spille spillene sammen med forældrene. Ringenes Herre er en historie for de voksne, og passer dermed umiddelbart ikke ind i målgruppen for LEGO: Lord of The Rings. Heldigvis har producenten dog - i vanlig stil - fjernet "forbudt for børn"-scenerne.

Dette gør spillet til et passende første møde med Ringenes Herre-universet for mange unge.

Mindre klodsede

De første Lego-spil, som Traveller’s Tales udviklede, var uden stemmer. De seneste spil har haft stemmeskuespil, men ingen mere vellykket end dette spil. Det er så hårene rejser sig i nakken, når Cate Blanchett begynder sin åbningsmonolog. Det, at alle figurerne har stemmer fra filmen, giver spillet en ekstra dimension og en fin kobling til filmene.

Historien begynder i Herredet, hvor Frodo og Sam sammen starter det, der skal blive en lang og spændende rejse til Mordor. De første ti minutter brugte jeg på at løbe rundt og udforske hobitternes velkendte landsby, og den er, sammen med alle de andre kendte steder fra trilogien, nydeligt genskabt.

Spiludvikleren går mere og mere bort fra, at alt skal bestå af små klodser, hvilket gør, at både baggrundene og områderne, man bevæger sig i, er rigtig flotte. Spillet er dog stadig tro mod det materiale, det er baseret på, og er med afstand det flotteste Lego-spil til dato.

Efter en intens flugt fra ringånderne samles broderskabet som bekendt i Kløvedal. I elverbyen møder man flere af de kendte figurer fra filmene, som alle har hver deres særlige egenskaber. Legolas, Aragorn, Gimli og Boromir slår følge med de fire hobbiter og troldmanden Gandalf. Undervejs besøger man alle de kendte steder fra filmtrilogien: fra dybet i dværgebyen Moria til Den Hvide By Minas Tirith i Gondor.

Velkendt spillestil

Over alt, hvor man færdes, er gåder og kampe mod fjender det centrale element i spiloplevelsen. Der er få nye ting at spore fra tidligere Lego-spil, og selve gåderne er i mange tilfælde lige lovlig nemme.

Der var ganske få gange undervejs, hvor jeg måtte tænke mig om, før jeg fandt frem til løsningen. Gåderne består hovedsageligt af at bruge den rigtige figur til hver enkelt udfordring, man står over for. Gimli skal kaste, Legolas skal bruge sin bue, og hobbiterne skal kravle, hvor ingen andre passer ind. Den eneste reelle udfordring er at finde ud af, hvem der er god til hvad. Det er lidt skuffende, at man ikke får lov til at udfordre sig selv lidt mere. Gåderne bliver både simple og ensformige i løbet af spillet.

Læs også: Frygtløse Lego-Felix overgår Baumgartners frie fald

Rygsækken, som alle figurerne har på, er noget nyt i dette spil, og det håber jeg bliver ført videre til de kommende spil. Alle kan tage flere genstande med, og man kan også opgradere udstyret til sine figurer. Dette kan for eksempel være handsker, der gør en i stand til at foretage diverse styrkeprøver undervejs.

Disse genstande laver smeden mod betaling af mithril. Du finder opskrifter gemt rundt omkring, og mithril indsamler du ved at klare forskellige opgaver efter hvert niveau. Hele systemet er et rigtig godt tiltag og giver spillet lidt ekstra samt noget at samle på. Det vil tage lang tid at indsamle alle opskrifterne og fremstille alle genstandene.

Der er en række andre samleobjekter i spillet, som sammen med en lang historie sørger for mange timers underholdning. Hvis du bare SKAL gennemføre et spil fuldstændig, så er du med dette spil sikret lang tid foran skærmen.

Når ringen er ødelagt og historien færdig, ligger hele Midgard åben for dine fødder. Du kan gøre fuldstændig, som det passer dig, og denne åbne struktur er imponerende. Det tager lang tid at gå fra den ene side af kortet til den anden, og man gør sig mange spændende opdagelser på vejen.

Konklusion

LEGO: Lord of the Rings er en af de bedre spiloplevelser, jeg har haft, baseret på J. R. R. Tolkiens univers. Midgård er nydeligt genskabt, og grafisk er dette spil alle tidligere Lego-spil fra Traveller’s Tales overlegent. Lyden er naturligvis også af høj standard, da alt er hentet fra filmene.

På trods af nogle få - men dog fine - nyskabelser, bliver spillet efter lidt tid både en kende for simpelt og ensformigt. Jeg ville ønske udvikleren havde turde udfordre spillerne mere på sværhedsgraden og i variation af gåder.

I disse Hobbit-tider fremstår spillet som et rigtig godt alternativ for de, der er for små til at se filmen. Det er en fin introduktion til universet: forenklet og mere børnevenligt end filmene. Dette er det bedste Lego-spil, som producenten har udviklet, men samtidig også det mest forældede på nogle områder. Flere af spilmekanikkerne kunne med fordel fornys på samme måde som grafik, lyd og formidlingen af historien har udviklet sig siden de seneste Lego-spil.

Alt i alt er dette dog et af de bedre Tolkien-spil, og et spil, der passer til hele familien.

Læs indspark: Læg Lego under juletræet

Læs artiklen på gamer.no

Oversat af Janus Bødker.