Spark liv i din gamle computer helt gratis

Hvis din computer er blevet gammel og sløv, kan du omdanne den til en moderne Chromebook uden at betale en krone.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis din computer er blevet laaaa-a-aangsom og er på dødens rand, kan du nemt og gratis give den en gang teknologisk førstehjælp.

Det amerikanske firma Neverware har udviklet et styresystem, som pumpe liv i en sløv computer, skriver Wall Street Journal.

Firmaet kalder styresystemet CloudReady, og det er udviklet til glæde for skoler og institutioner, som ofte har brug for at sparke liv i gamle computere, men styresystemet kan downloades gratis af privatpersoner.

Det betyder kort fortalt, at du kan omdanne din gamle Windows eller Mac-computer til en næsten tro kopi af en såkaldt Chromebook. Styresystemet ligner Googles internetbaserede styresystem, Chrome OS, på en prik.

Hvis du installerer styresystemet, er der stor sandsynlighed for, at computeren bliver hurtigere, fordi Chrome OS er et "magert" styresystem, som er app-baseret ligesom på en tablet, forklarer Sven Karlsson, lektor på Institut for Matematik og Computer Science på DTU.

- Med Chrome OS får man et styresystem, som ligner en Android tablet med et keyboard og en mus. Man kan bruge computeren til de samme ting, som man bruger en tablet til, så hvis man har det fint med kun at bruge apps, browse på nettet, sende e-mails, se YouTube-videoer og bruge Google Docs, er det en god løsning, siger Sven Karlsson.

Men der er begrænsninger.

For eksempel kan man ikke køre Microsofts Office-pakke med Chrome OS, selvom man selvfølgelig kan bruge Microsofts webbaserede Office-site, som er gratis og kun kræver en browser.

Derudover skal man tage stilling til, hvor meget af ens data og privatliv, man vil dele.

Hvis man omdanner sin computer til en Chromebook, kommer dine dokumenter, billeder, musik og andre data nemlig i skyen.

- Hvis man bruger Chrome OS, bliver data ikke gemt lokalt på computeren, men på Googles server. I modsætning til at gemme et Word-dokument på sin computer, skriver man i Google Docs, og derfor er dokumenterne nemme for Google og Googles søgemaskine at tilgå, siger Sven Karlsson.

- Derfor skal du sætte dig grundigt ind i, hvad Google må og ikke må gøre med dine data, siger han.

Hvis man gerne vil beholde sine data på computeren, og samtidig have et "letvægter-styresystem", som kan gøre den gamle computer hurtigere, fremhæver Sven Karlson styresystemet Lubuntu som et alternativ til Chrome OS.

Alle kan hente Lubuntu direkte fra Lubuntu.org, men styresystemet er dog ikke ligeså brugervenligt som Chrome OS og kræver lidt teknisk snilde.

- Men fordelen er, at man har fuld kontrol over sine data på samme måde som på en bærbar Windows-computer, siger Sven Karlsson.

Hvis du vil gøre brug af CloudReady og omdanne din computer til en Chromebook, har firmaet Neverware lavet en liste på over 200 computere, hvor de ved, at CloudReady fungerer optimalt.

Listen tæller Acer, Apple, Dell, HP, Intel, Lenovo og Toshiba og kan ses på Neverwares hjemmeside.

Fakta: Sådan laver du din computer til en Chromebook

- For at bruge CloudReady på din gamle computer, skal den være produceret efter 2007.

- Brug en nyere Mac eller Windows-computer til at hente CloudReady fra Neverwares hjemmeside ned på et USB-stik med minimum 8 GB plads. Det kan tage op til 30 minutter.

- Lav en back-up på din gamle computer, sæt USB-stikket i og installér CloudReady.

- Du kan se en detaljeret guide på www.neverware.com/installation

Kilde: Computerworld, Wall Street Journal

/ritzau/FOKUS