Sort kaffe som kræftmedicin

Farvestofferne i ristet kaffe kan hæmme udviklingen af kræftsvulster.

En mørkristet kaffe som espresso har flere melanoidiner end en lys og mild. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Forskerne finder flere og flere gavnlige effekter ved kaffe. Den seneste gode nyhed for kaffedrikkere er, at farvestoffet i kaffen kan forhindre kræftceller i at vokse.

Foreløbig er effekten påvist i reagensglas ved forsøg udført på Dresdens tekniske universitet.

Forskerne har kigget særligt på farvestofferne, melanoidiner, der opstår ved ristning af kaffebønnen. Disse stoffer er i forvejen kendt som antioxidanter, der kan fange de "frie radikaler" i kroppen, som øger risikoen for kræft.

Men melanoidinerne har også en mere direkte effekt på kræftceller. Når farvestoffet kommer ned i tarmen, binder det sig til visse metaller, blandt andet zink. Og zink er nødvendigt for at en bestemt type enzymer, MMPer eller Matrix-Metalloproteaser, kan fungere. MMPerne bruges også af kræftceller til at brede sig i vævet, så hvis zinken bindes af den sorte kaffe, kan det påvirke kræftcellernes vækst i negativ retning - hvilket altså er positivt for det mennesker, der er vært for kræften.

I de tyske reagensglas er det lykkedes at påvise, at bestemte zinkafhængige enzymer, der produceres i særligt stor mængde af kræftceller, påvirkes af melanoidinerne i kaffen. Næste skridt er at lave forsøg med levende cellekulturer, men en egentlig kaffepille mod kræft er naturligvis ikke lige på trapperne.

Resultatet giver indtil videre blot en endnu renere samvittighed, når man drikker sin kaffe.