Sort boks stjæler varme fra din stue

- Og slipper den ud igen i det bestemte rum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om vinteren kan det som bekendt blive vældig koldt her i Danmark. Det hjælper heller ikke at mange bor i dårligt isolerede boliger og at det er dyrt at varme boligen op.

Det er her Hagent kommer ind i billedet. Dette er en konceptrobot som søger efter det varmeste sted i hjemmet – ofte foran en pejs eller en ovn – for derefter at absorbere varmen. Derefter kan man dirigere robotten til en kold del af huset hvor den kan slippe varmen ud.

Sluger varme

Hagent er en mobil, sort boks som har varmesøgende sensorer.
Robotten er designet af tyskerne Daniel Abendroth og Andreas Meinhardt, og består af såkaldt phase-change material. Dette gør den i stand til at absorbere energi fra kilder som udstråler varme.

Hagent kan derudover lagre energi via en sollader. Mere teknisk information om hvordan robotten fungerer kan du se på Daniel Abendroths website.

En ven i nøden

Når man ikke har lyst til at varme hele det kolde hus op, vil Hagent være optimal. Hvis du for eksempel går fra den varme og hyggelige stue for at lægge dig i det iskolde soveværelse, kan Hagent gå i forvejen og opvarme rummet efter bedste evne. Mulighederne er mange.

Hagent var med i den internationale designkonkurrence Émile Hermès i Paris, hvor den kom på anden pladsen. Se videoen af robotten i praksis:

Læs også: Det danske internet er blevet farligere

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Alexander Almegaard