Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var afgørende nødvendigt for japanske Sony at få fuld kontrol over mobilproducenten Sony Ericsson, for det er mobiltelefonerne, som skal løfte Sony op.
Det siger Sonys topchef Kazuo Hirai, som er i gang med en større oprydning i selskabet.
»Hvis vi ikke er 100 procent i smartphoneforretningen, er vi ikke en del af spillet,« siger Sony-topchefen til britiske BBC i forbindelse med verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, som i denne uge blev afviklet i Barcelona i det nordøstlige Spanien.
Samarbejdet var et problem
Sony købte for lidt over et år siden svenske Ericsson ud af deres fælles Sony Ericsson og kører det nu videre i slankere udgave under navnet Sony Mobile.
»En af de største udfordringer tidligere var klart, at den mobile forretning byggede på et samarbejde,« siger Kazuo Hirai med henvisning til, at der var omfattende uenighed, også om valget af Android som indmad i mobiltelefonerne, sådan som Sony nu satser på i den store mængde.
Sony har kæmpet sig op og ligger nu som verdens nummer fire på det vigtige smartphonemarked, hvor pengene ligger. I oktober-december 2012 solgte Sony 9,8 millioner telefoner - 55,6 procent flere end året før - og sad dermed på 4,5 procent af verdens smartphonemarked, viser nye tal fra analysefirmaet IDC, der følger mobilmarkedet tæt.
Mobil + underholdning = succes
Da Sony købte Ericsson ud, var det netop for at kunne kombinere telefonerne fuldtud med hele Sonys underholdningsdivision, som både omfatter filmdistribution, Playstation og meget mere.
Også Ericsson selv var glad for handelen. Ud over at få en milliard euro i kassen sikrede Ericsson sig nemlig en aftale med Sony om at levere mobilteknologi til hele den japanske koncern.
Kazuo Hirai sagde på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show, i Las Vegas, USA, i januar, at Sony går efter at blive nummer tre i mobilverdenen.
»Det hellige land« solgt
Som en del af oprydningen i jagten på igen at få sorte tal i regnskabsbogen har Sony netop solgt en af sine højtprofilerede ejendomme, den 25 etager høje kontorbygning nær hovedkontoret i Tokyo, for 111 milliarder yen - 68,3 milliarder kroner. Den solgte bygning gik under navnet »det hellige land«. Den er fra 2011 og huser 5.000 ansatte i TV- og lyddelen af Sony.
Sony forbliver lejer i bygningen i de næste fem år.
Også det amerikanske hovedkontor er for nylig blevet solgt. Det indbragte 70 milliarder yen (4,3 milliarder kroner).
Sony kæmper især med den høje valutakurs på den japanske yen, som gør japanske varer dyre i udlandet.