Sonys megamobil: Stor, men lækker

Med Xperia Z åbner Sony et bal, der kan blive både et hit og et flop. Men megamobilerne kommer - og Sony rammer plet med en designperle.

Dette er bare en reklame - så stor er den ikke i virkeligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du bor i en af landets store byer, vil du måske have bemærket, at bybilledet i denne tid prydes af reklamer for endnu et medlem af Sonys efterhånden meget omfangsrige Xperia-familie. Men det senest ankomne barn i familien er ikke et spagfærdigt, sovende spædbarn, men derimod en larmende kæmpebaby, der tilmed er ualmindelig godt designet.

Sonys Xperia Z er nemlig ikke bare endnu en Android-smartphone fra japanerne. Med sine svimlende fem tommer, er Xperia Z kandiderende til at være medlem af 'phaplet'-genren, der hedder sådan, fordi dimserne er mellemting mellem phones og tablets. Det er en kategori af produkter, der blev lanceret af Samsung med den 5,5 tommer store Galaxy Note - en serie, der siden har solgt ganske fint, og som primært henvender sig til folk, hvis surf- og app-behov er større end behovet for de mere telefon-klassiske ting som at ringe og SMS.

Sælger faktisk fint

Mens mange grinte dengang Galaxy Note blev sendt på markedet, har dimsen faktisk vist sig at sælge hæderligt, og mange producenter har efterfølgende lanceret produkter i kategorien, hvor Sony nu også vil have en bid af kagen.

Fordi produktkategorien er en anden end de klassiske smartphones, hvor mobilitet og lommevenlighed er vigtige parametre, er Xperia Z en helt anden kaliber. Dem, der ønsker sig sådan en, bør have gjort op med sig selv, at den bedst ligger i en taske eller jakkelomme, og at den er totalt overkill, hvis man bare har brug for at kunne ringe. Derfor kan den ikke rigtig sammenlignes med så meget andet på markedet - andet end måske de allerstørste smartphones, som f.eks. den tilsvarende store Galaxy S4, der blev lanceret for nylig.

Med forbehold for, at denne skribent ikke har haft en Galaxy S4 mellem hænderne, tør jeg alligevel godt konkludere, at Sony står stærkt i konkurrencen mod Galaxy 4S i forhold til de brugere, der går op i design. Mens den nye Galaxy fortrinsvis er skabt i plastic, er Sonys Xperia Z en lækker sag i glas både for og bag. Og det markant firkantede design til trods, føles den faktisk ikke så voldsom - måske fordi den blot er 7,9 mm tyk. Til gengæld er den, på grund af det meget firkantede design, faktisk lidt svær at holde på.

Vandtæt

Noget usædvanligt har Sony valgt at sætte tænd/sluk-knappen på siden af mobilen, men det virker faktisk rigtig fint - selv om det ser lidt sært ud. Og så er både opladerstikket, SIM-kort-slæden, hovedtelefonstikket og porten til Micro-SD-kort gemt bag gummiflapper. Telefonen er nemlig IP57-certificeret, og kan dermed holde vand på en meters dybde i 30 minutter. Hvis du altså har husket at lukke lugerne.

Xperia Z er baseret på Android 4.1.2 men Sony meddeler at en opdatering til Android 4.2 er på trapperne. Sonys eget design er trukket henover - og jeg må indrømme, at jeg finder Sonys såkaldte 'skin' lidt kedeligt, selv om jeg på samme tid er meget glad for det, fordi der ikke er så meget lir med.

Android-mobilerne har tidligere haft kronisk ondt i batteritiden, men jeg støder oftere og oftere på Android-mobiler, der holder rigtig hæderligt på strømmen, og Xperia Z er en af dem. Mobilen er udstyret med et ret stort batteri, og overraskende nok bliver det ikke ædt op af at holde liv i den store skærm.

Jeg har sagtens kunnet holde liv i Xperia Z et par dage på en opladning. Bruger man den indbyggede stamina-funktion, forkrøbler man godt nok mobilen, der kun tænder for dataforbindelsen når skærmen er tændt. Til gengæld holder den meget længere på strømmen.

God skærm - set forfra

Skærmen er den absolut vigtigste ting ved Xpera Z - og der er rigeligt af den. Den er både farve- og lysstærk - men kan til tider virke lidt underlig tåget, især hvis man kigger på den lidt på skrå. Telefonens skærm har en pixeldensitet på 441 ppi, og det ses - for Xperia Z er rigtig fin at læse på, blot man kigger direkte på skærmen.

Xperia Z er forsynet med et 13 megapixelkamera af en ny, mere lysfølsom type (Exmor RS), og i dette tilfælde snyder megapixelangivelsen faktisk lidt. Kameraet er rigtig fint og fortsætter Sonys lange tradition for gode mobilkameraer, men jeg har prøvet andre, der klarede opgaven bedre, selv med dårligere specifikationer. De fleste af de billeder, jeg tog med mobilen, endte med at være meget 'hårde' - med en høj kontrast.

Generelt er der tale om et topprodukt - og hele vejen rundt er der tænkt over detaljerne. Blandt andet leveres mobilen med et rigtig godt headset, og der medfølger også en dock, som jeg dog aldrig tog i brug. Den er dog oplagt, hvis man telefonen stående til opladning på skrivebordet.

Rent hastighedsmæssigt er Xperia Z en ret hurtig sag - her er det en fordel, at Sonys særlig tilpasninger er så minimale, for det får telefonen til at fremstå ret hurtigt, når man bladrer rundt i menuerne.

Dommen

Jeg anser lidt Xperia Z som et eksperiment - om man kan få folk til at købe mobiler i den størrelse. For det er virkelig en ordentlig kleppert, og man kan godt glemme alt om at skrive SMSer med een hånd. Hos mig plejer det at trække ned, hvis telefoner er kæmpe moppedrenge, men ikke dette tilfælde - for Sony Xperia Z er ikke en telefon. Det er en mellemting mellem en tavlecomputer og en smartphone, og den henvender sig til en anden målgruppe end f.eks. iPhonen.

I dét lys er det ganske interessant, hvor langt Sony og alle de andre phablets kan komme - for jeg bliver dagligt overrasket, når jeg ser, hvad folk er villige til at slæbe rundt på, for at få en stor skærm.

Det ændrer dog ikke på at Sony Xperia Z er en yderst vellykket high-end phablet-agtig smartphone, der bør have fem ud af seks stjerner. Det trækker en smule ned at kameraet ikke er lige i skabet, og så bør man, hvis man laver en telefon med en så stor skærm, sørge for at det er verdens bedste skærm, man sætter i. Og her var jeg til tider lidt skuffet over Xpera Z.

Hvis du er til store telefoner, er der intet at betænke sig på. Er du på jagt efter din første mobil i nummeret større end iPhone, bør du tjekke den ud i en butik inden køb, så du ikke falder bagover af chok, når du åbner kassen.

Tilbage står blot at nævne, at Xperia Z tegner lovende for fremtiden for Sony, der gerne vil være nummer tre efter Samsung og Apple. For Xperia Z er den bedst designede telefon fra Sony i umindelige tider - og et markant brud med tidligere tiders ret plasticagtige Sony-design.