Sonys lillebror er en toptelefon

Den nye Xperia Z3 Compact-telefon, som kommer i handelen i Danmark 3. oktober, er solidt håndværk fra Sony med masser af mindre men nyttige forbedringer.

Xperia Z3 Compact er lillebror til den »rene« og større Xperia Z3. Sony stiller med solide kandidater til at genvinde tabt terræn. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sony Mobile har gjort det rigtigt godt, siden den første Xperia Z1-telefon kom for halvandet år siden. Den blev klogeligt lanceret i både en stor og en kompakt udgave - noget, som Samsung siden har taget til sig med sine mini-udgaver af kæmpetelefonerne. Sonys tanke var nemlig, at der er behov for mindre telefoner, der er lige så avancerede som de store men blot har en mindre skærm.

Det holder, og det holder stadig. Nu er Xperia Z3 og lillebroderen Xperia Z3 Compact på banen, formentlig blandt de bedste smartphonetelefoner i handelen (i Danmark fra 3. oktober), hvis ikke ligefrem de bedste.

Sonys plan er at lancere nye Xperia-telefoner hvert halve år for konstant at levere forbedringer. Det gør Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact til fulde. Designet ligner forgængerne, den tekniske indmad er heller ikke væsensforskellig. Men de mange mindre forbedringer gør bare noget ved helhedsoplevelsen.

Bagside af glas

Designet med runde hjørner og et tyndt chassis, hvor bagsiden er af glas (man skal derfor nok ikke tabe den) betyder, at Compact-telefonen ligger godt i hånden. Vægten er fin, og den 4,6 tommer store skærm med sin opløsning på 1.280 x 720 pixler giver et knivskarpt billede og fin kontrast, samtidig med at telefonen reagerer hurtigt og uden forsinkelse.

Kameraet har nu en opløsning på 20,7 megapixler og tager fortrinlige billeder, også når lysforholdene ikke er ideelle. Der er mange gode funktioner, navnlig er det en stor hjælp, at knappen til at tage fotos og knappen til at optage film begge er fremme på skærmen, så man hurtigt kan skifte. Kameraet kan filme i ultra-HD (fire gange bedre end fuld HD) men kan - som heller ingen af konkurrenterne - afspille i ultra-HD; det skal der et nyt fjernsyn eller en ny computerskærm til.

Batteritiden har også fået et spark opad. Man fornemmer i det hele taget, at Sony faktisk formår at udnytte hele koncernens viden - det, der haltede tilbage i Sony Ericsson-tiden, og som var årsag til, at Sony i 2011 købte sin svenske partner Ericsson ud.

Tredjemest solgt i Danmark

Sony lå i hele 2013 som det tredjemest solgte mobilmærke i Danmark efter Samsung og Apple, viser tal fra analysehuset IDC. Det er der gode grunde til, viser nu igen de nye telefoner.

Både Z3 Compact og storebror Z3 kan sættes på en særlig holder til en Playstation 4-controller, så man kan spille Playstation-spil på mobiltelefonen. Utvivlsomt populært hos nogen og helt sikkert med til at fremme det i forvejen store salg af Playstation 4 i Danmark.

Sony skal have stor ros for ikke at hælde ligegyldig skrammelsoftware på sine telefoner fra fabrikken, sådan som især Samsung er slet til at gøre. Her har Android-styresystemet igen fået et »Sony-touch«, men det er på den gode måde, sådan som Sony siden Sony Ericsson-tiden har været rigtigt gode til. Også hele grundopsætningen af Android på telefonen har Sonys hjælpende hånd med hele vejen. Stadig kan det være, at man foretrækker Google-applikationer frem for visse af Sonys egne, men så er det bare at skifte.

Vandtæthed betyder, at der skal kæmpes

Det er stadig hamrende svært at åbne, så man kan sætte SIM-kort m.m. i. Det gælder stort set samtlige smartphonetelefoner, men Sony må dog tilgives (lidt!), fordi Xperia Z3 Compact er gjort vandtæt - i alle tilfælde på mindre dybder ned til 1,5 meter, hvor man stadig kan fotografere med telefonen -, hvorfor der vel naturligt nok skal kæmpes lidt for at få hul på skallen.

Nogen vil savne en fingeraftrykslæser, og nogen finder måske vægten på 129 gram for høj. Men det er trods alt ikke noget, der trækker ned i det store billede.