Sonyhacker ryger bag tremmer

En hackerne bag et af de mange angreb på Sonys webtjenester i 2011, er nu røget bag tremmer. Flere sager er på vej.

Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et år bag tremmer og 1000 timers samfundstjeneste. Det er den pris, som en af hackerne bag en serie angreb på Sonys webtjenester i 2011 nu må se i øjnene i en sag, der blot er den første i en række af samme art.

Den 25-årige hacker tilstod allerede sidste år, men straffen er nu udmålt, og kommer altså til at koste et år i fængsel. Angrebet, som den 25-årige nu er dømt for, var dog et af de mindre, der ramte Sony i kølvandet på det store angreb i 2011.

Det store angreb står fortsat som verdens største, og er fortsat uopklaret. Henover påsken i 2011 havde hackere haft frit spil til at pille rundt i data hos 77 mio. brugere af Sonys Playstation Network - data, der inkluderede personfølsomme ting som fx brugernavne, kreditkortinformation og adresser.

Der gik flere dage inden Sony gjorde noget ved det - og da selskabet endelig reagerede, var det ved at lukke helt ned for netværket. Det var en lukning, der varede 24 dage inden Sony fik stablet en ny, mere sikker udgave af netværket på benene igen i juni.

Sony kom dengang under massiv kritik i sagen. Dels fordi selskabet var sløve i optrækket med at håndtere selve indbruddet, og dels fordi Sony var tilbageholdende med oplysninger om hvilke af brugernes data, der var sluppet ud - ikke engang brugerne selv fik besked. 

Ikke Anymous

Det stod dog senere klart, at det ikke var muligt at spore kreditkortmisbrug som følge af angrebet. Tusindevis af kreditkortinformationer blev ellers dengang lagt online, men mange af dem var angiveligt oldgamle.

Dengang skød Sony skylden på hacktivisterne fra Anonymous, men gruppen afviste selv ethvert kendskab til angrebet. Efterfølgende kom det dog frem, at hackerne ikke alene havde set sig sure på Playstation-netværkets ringe sikkerhed, men også en række andre Sony-relaterede tjenester af vidt forskellig karakter.

Angrebet, som den 25-årige hacker nu er dømt for, var således rettet mod Sony Pictures. Det var et angreb, der voldte væsentlig mindre skade. Efter dette angreb tog gruppen Lulz Security ansvaret - og den dømte 25-årige tilhørte netop dette netværk. Fire britiske medlemmer har ifølge BBC også indrømmet, at de har været med i gruppen. De vil modtage dom i næste måned.

Angrebet på Sony og særligt Sonys håndering af sagen har sidenhen forplantet sig til de kommende EU-regler om datasikkerhed, der netop foreskriver, at brugerne har ret til at få at viden inden for et døgn, hvis deres data er blevet kompromitteret.