Sony tror på mobil tilbagegang

Den japanske elektronikgigant glæder sig over de gunstige vinde lige nu men forventer at miste salg på to af sine kerneområder.

Den 5 tommer store Xperia Z er Sonys toptelefon, og den får fine anmeldelser. Alligevel er den japanske elektronikgigant langt fra at nå drømmeplaceringen som verdens nummer tre. Arkivfoto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GUSTAU NACARINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods stor aktivitet med nye og anmelderroste mobiltelefoner tror den japanske elektronikgigant Sony, at salget vil gå tilbage.

Sony, der er Japans største mobilproducent, har netop sænket forventningerne til salget af både digitalkameraer og smartphonetelefoner som følge af den hårde konkurrence med især sydkoreanske Samsung. Sony forventer nu at sælge kameraer for 1,3 billioner yen (73,9 milliarder kroner) i næste, forskudte regnskabsår, som begynder 1. april 2014 og slutter med udgangen af marts 2015. Tidligere lå forventningerne på 1,5 billioner yen.

Også mobil tilbagegang i vente

Samtidig vil salget af smartphonetelefoner og tavle-PCer, begge i Sonys Xperia-serie, nok gå ned fra tidligere ventet 1,8 billioner yen i omsætning til nu 1,5 billioner.

Derimod forventer Sony, at smartphonesalget i det nuværende regnskabsår vil blive en fjerdedel større og nå op på 42 millioner styk fra 33 millioner styk, takket være især flagskibet, topmodellen Xperia Z, der blev fremvist første gang på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show, i Las Vegas i USA i januar.

I januar-marts 2013 har Sony øget sin markedsandel på mobiltelefoner på verdensplan fra 3,9 procent op til jul til 4,5 procent, viser tal fra analysehuset IDC. Men der er stadig lang vej op til de store. Hvor Sony i 2012 leverede 30,4 millioner telefoner, klarede sydkoreanske Samsung - verdens største mobilproducent - hele 218,2 millioner styk.

Igen overskud på TV

Xperia Z, som tillige er vandtæt, er endnu ikke kommet på det store amerikanske marked gennem et lokalt teleselskab, men Sony-topchef Kazuo Hirai har tidligere sagt, at Sony arbejder på at blive verdens tredjestørste mobilproducent efter Samsung og Apple. Lige nu er Sony nummer otte på verdensplan.

Sony venter, at salget af faldskærmsfjernsyn vil gå op - fra 13,5 millioner styk i det netop afsluttede regnskabsår til 16 millioner i år - og dermed igen blive en positiv forretning, som giver overskud.

Sony fremlagde forleden det første overskud i fem år efter en langvarig krise, hvor både finanskrisen og den efterfølgende stærke japanske yen har voldt problemer - sidstnævnte, fordi det blev dyrt at eksportere japanske varer til udlandet.

Kazuo Hirai, som kun har siddet i topstolen siden april 2012, hvor han tog over efter Howard Stringer, har sat en større spareplan i værk. Han tror, at når effekterne af den er fuldt hentet hjem, vil 65 procent af Sonys elektroniksalg være kameraer, mobilteknologi og spil. Sony står også bag Playstation-spillekonsollen, som om et par uger vil blive fremvist i den nyeste og fjerde version, sandsynligvis med salg fra efteråret, hvor også Microsofts nye Xbox One er klar til at blive lagt på hylderne og kort derefter under juletræet.

Rettelse, indføjet kl. 12.45: Omsætningstallene øverst i artiklen var fejlagtigt angivet i milliarder yen; det rigtige - og nu rettede - er naturligvis billioner yen.