Sony tager livtag med de store

Ny, vandtæt toptelefon med ultra-HD-kamera og en direkte konkurrent til iPad Air skal bringe Sony tilbage i frontlinien.

Xperia Z2 med en skærm på 5,2 tommer er Sonys nye flagskib og 0,2 tommer større end den et halvt år gamle forgænger, Xperia Z1. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Sony har skruet tempoet op og sender nu sin nye toptelefon, den vandtætte Xperia Z2, på gaden med mulighed for at optage i det nye ultra-HD-format.

Xperia Z2, som mandag blev præsenteret på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona, har en skærm på 5,2 tommer og kommer i handelen i Danmark i begyndelsen af april. Prisen er ukendt.

Både den 5,0 tommer store Xperia Z1, som kom i september 2013, og den lidt mindre men ellers lige så teknisk duelige Xperia Z1 Compact har skabt ny interesse for den japanske elektronikgigants mobilproduktion, som har været nede i en lavning i en tid, men som fortsat var det tredjebedst sælgende mobilmærke i Danmark i hele 2013.

Kan optage men ikke vise ultra-HD

Sony - og alle de andre elektronikgiganter - har kastet sig over ultra-HD, som i Sony-jargon konsekvent benævnes 4K. Det er en skærmopløsning, der er fire gange højere end dagens fuld HD-udgave, og som derfor giver meget skarpere billeder med langt klarere farver. De første fjernsyn med ultra-HD er klar men ligger fortsat i den absolut høje ende af prisskalaen, mens der nu begynder at dukke optageudstyr op til privatmarkedet og ikke kun som hidtil til det professionelle marked.

Samsungs Galaxy Note 3-telefon (»den med Galaxy Gear-uret som følgesvend«) kunne optage i ultra-HD, og det kan Xperia Z2 også. Man kan dog ikke se optagelsen i ultra-HD på skærmen, hverken mens man filmer eller bagefter, for skærmopløsningen er ikke ultra-HD på Xperia Z2-telefonen (eller på Galaxy Note 3-telefonen).

Sony, som i 2011 købte sin svenske partner Ericsson ud af deres fælles mobilproducent Sony Ericsson, satser på det vandtætte image, som ingen andre producenter »gør« sig i.

iPad Air har fået en konkurrent

Samtidig kom en ny udgave af den ligeledes roste tavle-PC, nu som Xperia Z2 Tablet. Den 10,1 tommer store Android-maskine (i nyeste version, Android 4.4) er også vandtæt og markedsføres af Sony som verdens tyndeste og letteste af sin art, nemlig 6,4 millimeter tyk og 426 gram tung i den rent trådløse udgave, altså uden mulighed for at sætte et SIM-kort i den og bruge mobilnettet - men Xperia Z2 Tablet findes også til SIM-kort.

Den kommer på danske hylder i april. Prisen er endnu ikke offentliggjort.

Tavle-PCen er designet til at gå i kødet på Apples iPad Air og viser, at Android-tavlecomputere ikke behøver at være hverken klodsede eller billige at se på.

Sony har lånt Live Color LED-skærmteknikken fra sine Bravia-fjernsyn og brugt den til at forbedre billedkvaliteten, og også på lydsiden er der sket forbedringer. Der er desuden indbygget støjdæmper, som - med en Sony-hovedtelefon - gør det muligt at se film eller høre musik i støjende omgivelser og stadig få noget ud af det. Endelig begynder Sony nu at udnytte sin position inden for kameraer. Xperia Z2 Tablet kan fotografere i en opløsning på 8,1 megapixler og filme i fuld HD-kvalitet og udnytter Sonys Exmor RS-kamerateknologi.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.