Sony i topform - men nok for stor og dyr

Den nye toptelefon, Z5, kan stort set det hele og gør det også godt, men størrelsen og prisen gør, at mange nok vil gå efter lillebroderen.

Xperia Z5 fåes i flere farver, også sort. Den klarer det meste men er måske nok en anelse stor, hvorfor mange sikkert vil vælge den lidt mindre men lige så veludstyrede Z5 Compact. Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sony er det tredjebedst sælgende mobilmærke i Danmark. Sådan har det været i flere år, for den nu rent japanske mobilproducent (tidligere var svenske Ericsson med) har haft stort held med sin Xperia Z-serie, som nu har fået ny topmodel: den 5,2 tommer store Z5 og den noget mere lomme- og brugsvenlige 4,6 tommer Z5 Compact.

5,2 tommer er en stor telefon - for stor vil mange mene. Men har man brug for skærmpladsen, fordi telefonen reelt i mange tilfælde erstatter computeren, er en stor skærm med tilhørende stort skærmtastatur afgjort bedre. Til gengæld fylder den godt i lommen, især i et par cowboybukser, hvor man ikke altid når at fiske den op, når den ringer. Men skærmen kommer fuldt til sin ret, fordi den er flot og med skarpe og fine farver, hvilket gør den god at se film på, når man er på farten. Lyden er også meget fin, afbalanceret og klar.

Lynhurtig og uden forsinkelse

Designet med sine lidt rundede former er i den grad godkendt, og byggematerialerne er også i top, så Z5 virker solid og god at holde på. Knapperne er rykket lidt - til det bedre -, men det er fortsat lige så svært som før at komme ind til holderen til SIM-kortet. Den nye fingeraftrykslæser kan godt drille lidt men kan muligvis finjusteres gennem nogle senere softwareopgraderinger.

Teknikken inden i telefonen er helt i top, og hestekræfterne bidrager til, at telefonen reagerer lynhurtigt og uden forsinkelse, når man skifter mellem programmer eller blot trykker og sætter noget i gang.

Et af Sonys varemærker er, at alle Xperia Z-telefoner og -tavle-PCer er vandtætte (dog ikke i ubegrænset dybde) og støvtætte. Det fortsætter her.

Batteriet er, som snart sagt altid, problemet. Man slipper ikke for en daglig opladning, medmindre telefonen er i flymodus det meste af dagen.

Pris og størrelse, hm...

Til gengæld er kameraet i top og har rigtigt mange, også lidt underlige, indstillingsmuligheder og effekter. Billederne står skarpt, og også under dårligere lysforhold bliver resultaterne oftest udmærket. Tager man film, er dårligt lys et lidt oftere problem.

Sony har ikke overlæsset telefonen med apps af tvivlsom lødighed, omend man fortsat godt kunne undvære flere af dem, herunder en række af Googles egne. Sonys egen tilpasning af Android er gennemført og godt fungerende.

Z5 kommer med næstnyeste Android-udgave, Android 5 (også kaldet Lollipop), som optager 9,5 GB af pladsen. Dermed er der reelt lidt over 21 GB plads til rådighed fra begyndelsen, men det rækker så også langt, hvis man løbende overfører billeder og - især - film, som man optager.

Personligt er Z5 lovligt stor og også lovligt dyr - men så kan man heldigvis vælge den lidt billigere og lidt mindre men lige så veludstyrede Z5 Compact. De kompakte udgaver af Sonys smartphonetelefoner er da også efter sigende de bedst sælgende herhjemme, fordi størrelsen passer flere, og man derudover får alt, hvad storebrormodellen kan levere.