Solsystemets niende planet lurer (måske) derude

Astronomer har fundet stærke beviser for, at planet X gemmer sig langt, langt ude i solsystemet.

Solsystemet har måske en niende planet, som består af brint og helium. Astronomerne mener, den kan se sådan ud. Foto: AFP PHOTO / CALTECH / ROBERT HURT Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kommet nyt liv i spekulationer, som har eksisteret i mere end 100 år: At der skulle befinde sig endnu en uopdaget planet - Planet X - meget længere ude i solsystemet end noget, vi kender i forvejen.

Astronomerne Mike Brown og Konstantin Batygin fra Caltech-universitetet i USA har nemlig fundet det, de kalder »stærke beviser« på tyngekraften fra gasgigant af en planet, der er ti gange så tung som Jorden og cirka lige så stor som planeten Neptun.

Tyngdekraften trækker

Beviset er, at seks i forvejen kendte objekter, der kredser i  ellipseformede baner på den anden side af Pluto, svæver i sig en mærkelig klynge, som ifølge astronomerne ikke er tilfældig.

Faktisk mener de kun, der er 0.007 procents chance for, at opførslen er tilfældig. Objekterne bevæger sig, som de gør, fordi de bliver påvirket af tyngdekraften fra et tungt himmellegeme, som kan vise sig at være solsystemets niende planet.

Det var lignende afvigelser i Uranus' forudsagte omløbsbane, der afslørede, at der var en uopdaget planet i nærheden. Det var Neptun, der blev opdaget i 1846.

Caltech-astronom Mike Brown viser planetens formodede omløbsbane rundt om Solen. Han anslår, at en tur rundt tager små 15.000 år, skriver tidsskriftet Science. Foto: AFP / FREDERIC J BROWN Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J BROWN.

Mike Brown og Konstantin Batygin har offentliggjort deres teori i The Astronomical Journal i håb om at få hjælp til at finde planeten.

»Vi kunne have holdt mund og stille og roligt brugt de næste fem år på selv at lede og håbe på, at vi ville finde den. Men jeg vil hellere have, at nogen finder den snart, end at jeg finder den om lang tid. Jeg vil se den. Jeg vil se, hvordan den ser ud. Jeg vil finde ud af, hvor den er,« siger Mike Brown til nyhedsbureauet AP.

Det amerikanske tidsskrift Science tøver ikke med at betegne astronomernes opdagelse som banebrydende nyt, der kan ændre vores opfattelse af solsystemet totalt.

For hvor det tager Neptun 165 år at rejse en gang rundt om Solen, anslår man, at det vil det tage 15.000 år for det mystiske himmellegeme.

Brown »dræbte« Pluto

Værd at nævne er også, at det ikke er første gang, Mike Brown markerer sig med banebrydende afsløringer om universet. Det var ham, der fik degraderet Pluto til en dværgplanet, og han har siden udgivet bogen »How I killed Pluto«.

Brown føler sig også ganske sikker på, at han har noget stort i kikkerten denne gang, selv om der stadig er mange tvivlere.

»Hvis du kommer  siger, at du har beviser på, at der findes en Planet X, så vil næsten alle astronomer sige: »Nu igen? De her fyre er tydeligvist skøre«.  Det ville jeg også gøre, men det her er anderledes, fordi denne gang har vi ret,« siger han til Science.

Subaru-teleskopet, der er placeret på Hawaii, er det eneste teleskop, der vil være godt nok til at spotte planeten, hvis den findes, og jagten er i fuld gang.

Brown siger til Science, at det vil tage omkring fem år at afsøge det område, hvor man mener, Planet X gemmer sig.

Se videogennemgang af teorien her, lavet af tidsskriftet Science: