Social status forlænger livet

Social status har en nærmest magisk virkning på helbredet, mener forskere, der har undersøgt levetiden blandt nobelpristagere.

Niels Bohr vandt Nobelprisen i fysik i 1922. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Da Niels Bohr i 1922 vandt Nobelprisen i fysik, forlængede han muligvis sit liv med to år. Nobelprisen er nemlig lig med en øget social status, og det har ifølge forskere en nærmest mirakuløs indvirkning på folks levetid.

I en undersøgelse, som er omtalt i det populærevidenskabelige tidsskrift New Scientist, har forskere fra Warwick Universitetet i England undersøgt 524 mænd, som fra 1901 til 1950 var nomineret til en Nobelpris i fysik eller kemi.

Undersøgelsen viste, at de 135 forskere, der endte med at vinde Nobelprisen i gennemsnit levede næsten to år længere, end dem, der blot var nomineret.

Resultatet bruger forskerne til at konkludere, at social status får folks levetid til at stige dramatisk.

Tidligere undersøgelser blandt aber har påvist en sammenhæng mellem social status og helbred, men det har været svært at finde en egnet forsøgsgruppe blandt mennesker, fordi øget social status ofte medfører mere velstand og dermed øget levestandard, som kunne forpludre resultaterne.

I gennemsnit blev nobelpristagerne i undersøgelsen 77,2 år gamle - eller 1,4 år ældre end dem, der kun var nomineret. Men sammenlignede man foskere fra samme land steg forskellen mellem vindere og nominerede med gennemsnitligt otte måneder.

De to økonomer bag undersøgelsen, Andrew Oswald og Matthew Rabien, mener, at nobelpristagere var en ideel gruppe at undersøge fordi deres status steg kraftigt fra det ene øjeblik til det andet.

Og selvom Nobelprisen indebærer en betragtelig pengesum, var det ikke selve beløbet, der havde indflydelse på forskernes levetid.

- Det var selve det at vinde en Nobelpris, der talte, siger Andrew Oswald.

Niels Henrik David Bohr blev 77 år gammel og døde i 1962.