Snoet lys sender billede tre kilometer gennem luften

Grænsen for mængden af data, som kan overføres via snoede elektromagnetiske bølger, er blevet af udvidet forskere fra Wien.

Læs mere
Fold sammen

En grøn laser oplyser nattehimlen over Wiens mange hustage.

Der er ikke tale om frække drengestreger eller et lysshow for underholdningens skyld. Tværtimod er det et hold af fysikere og ingeniører fra universitetet i Wien, der har gang i et forsøg.

Et forsøg, der har gjort det muligt at øge mængden af data, som kan flyttes af snoede elektromagnetiske bølger, skriver Videnskab.dk.

Forskerne har udviklet en teknik, der benytter sig af de elektromagnetiske lys' såkaldte orbitale angulære moment (OAM), der populært kaldes 'snoet lys'. Det snoede lys kan flytte forskellig data fra ét sted til et andet, enten via en laser eller radiobølger.

Se en video om det fascinerende forsøg på Videnskab.dk.

Ved at knytte de snoede elektromagnetiske bølger til en laser kan man producere uendeligt mange små 'mønstre', der hver især kan indeholde koder for forskellig data.

Uden at påvirke hinanden eller ødelægge kvaliteten af dataen, kan de små mønstre flyttes fra ét sted til et andet via den samme kommunikationskanal.

I forskernes forsøg betød det, at en laser flyttede et billede af Mozart tre kilometer gennem luften.

»Vi har for første gang vist, at information kan blive kodet i snoet lys og sendt tre kilometer gennem luften, over et bybillede med stærke atmosfæriske forstyrrelser,« siger Mario Krenn, der har været med i studiet.

Læs om, hvordan forskerne bar sig an, i resten af artiklen på Videnskab.dk.