Snart kommer Firefox til en mobil nær dig

Allerede i år kan du være heldig at støde på den første Firefox-mobil i butikkerne. Både Telenor og »3« bakker den op.

Den kinesiske mobilproducent ZTE fremviste en mobiltelefon med Firefox-logoet på på sin pressekonference op til lanceringen af det nye Firefox-mobilstyresystem i Barcelona på Mobile World Congress. Foto: Josep Lago, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Selv om årets mobilslaraffenland, Mobile World Congress i Barcelona, officielt først begynder mandag, var der allerede søndag eftermiddag et par store nyheder, der blev skubbet ud over rampen. Den første var ventet - nogle vil måske sågar sige for-ventet, for fans af browseren Firefox får nemlig snart en fuldblods Firefox-mobil, der står til at blive lanceret med brask og bram allerede i år.

Søndag aften offentliggjorde Mozilla, organisationen bag Firefox-browseren, at platformen nu er så klar, at de første Firefox-smartphones vil blive sendt på markedet allerede til sommer. Udrulningen starter noget udsædvanligt i Østeuropa, Colombia, Mexico og flere andre lande, og endnu er der ingen skandinaviske lande på listen. Men det kommer der med stor sikkerhed - for både norske Telenor og Hong Kong-selskabet bag »3« står på listen over teleselskaber, der bakker Firefox OS op.

En kamp op ad bakke

I januar fremviste Geeksphone dog en udviklerversion af to Firefox OS-baserede mobiler, der efter planen skulle sælges allerede fra denne måned, og Alcatel fremviste søndag en Alcatel One Touch Fire - en Firefox OS-baseret udgave af en eksisterende billigmobil fra selskabet, ligesom  at ZTE viste mobilen Open.

Mobilsystemet er fra starten spået en kamp op ad bakke og er tidligere blot blevet tippet til maksimalt at kunne indtage lidt mindre end een procent af markedet i år - og forsvindende lidt de kommende år. Smartphonemarkedet bevæger sig dog så hurtigt, at det kan være umuligt at spå om - og der var også relativt få, der spåede Google særlig store chancer, da selskabets planer med Android stod klart for snart fem år siden. Nu ligger Googles system på over 70 procent af alle solgte smartphones globalt.

18 selskaber bakker op

Firefox OS baserer sig på samme idé som flere af markedets øvrige nye udfordrere - nemlig at mobilerne bliver såkaldt tynde klienter, der i højere grad drives af webbaserede apps, i stedet for som nu, hvor man må en tur i Apples App-store eller Google Play for at hente sine apps. Fænomenet er gjort muligt at web-sproget HTML5, der sætter app-udviklerne i stand til at lave yderst avancerede småprogrammer, der kan køre i en almindelig browser på tværs af alle platforme.

I øjeblikket sidder Apple og Google tungt på markedet for smartphones, med Windows Phone og Blackberry som største udfordrere, men Mozilla kunne alligevel afsløre, at listen over teleselskaber, der støtter endnu en platform, er vokset ganske gevaldigt siden i sommer. Således er 11 nye selskaber gået med på ideen om en mere webbaseret (og mindre Google-/Apple-drevet) platform. I alt 18 selskaber bakker nu op om Firefox OS.

Fire mobilproducenter påtænker at udvikle mobiler med Firefox OS: LG, ZTE, Alcatel og Huawei.

Langt billigere end andre smartphones

En af ideerne bag Firefox OS er, at det web-baserede styresystem stiller mindre krav til hardware, hvorfor Firefox OS-mobiler kan prissættes behageligt under prisen på en tilsvarende smartphone i dag. Den web-app-baserede tilgang betyder også, at apps og andet indhold i princippet kan være tilsvarende behageligt meget billigere end hvad det i dag koster i Apples App-store, hvor app-udviklerne må aflevere mere end 30 procent af omsætningen til Apple. Dette led kan udviklerne nu springe over.

Platformen er i øvrigt open source og dermed fri af direkte økonomiske interesser, men selv om Firefox-browseren er et etableret navn på nettet, vælter Mozilla sig langt fra som Apple i penge, der kan konverteres til markedsføring af platformen.

Berlingske dækker Mobile World Congress frem til onsdag, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital. Berlingske er inviteret til Barcelona af Telia