Snart kan du slette Java på din PC

Inden nytår vil alle danske netbanker og offentlige selvbetjeningsløsninger, der bruger NemID, være blevet Java-fri, og så kan det udskældte computerprogram - og de skrammelprogrammer, som uforvarent følger med det - endegyldigt afinstalleres og sendes til de evige programmarker.

Forleden blev også Nordeas netbank Java-fri, sådan som en række andre banker allerede er det. Til højre ses årsagen til, at man pludselig får ændret sin startside og får en uvelkommen ekstra linie i sit internetprogram: Under installationen af Java-programmet har ejeren, IT-giganten Oracle, valgt at installere det udskældte Ask.com-program, medmindre man selv aktivt vælger det fra ved at fjerne hakkerne, inden man fortsætter installationen af Java. Fold sammen
Læs mere

Hold godt øje med din netbank i den kommende tid. For når den er blevet Java-fri, kan du fjerne et af de største irritationsmomenter helt fra din computer.

Inden årets udgang lover alle banker herhjemme, at de har kørt det udskældte Java-program, som lige nu er nødvendig for at kunne bruge sin NemID til at logge ind med, ud på et sidespor.

»De fleste behøver slet ikke Java, og man kan roligt afinstallere det, når ens netbank har skiftet til en Java-fri udgave,« siger Lars Neupart, direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Neupart A/S.

Netbank og offentlig selvbetjening skal virke på alt

Java er i virkeligheden en slags lille styresystem, som kan køre små programmer og virke inden i andre systemer. Java bruges på PCer, telefoner, i TV og meget mere. Det tilfører nogle ekstra funktioner, som NemID hidtil har været helt afhængig af, og derfor har man ikke kunnet bruge sin NemID uden at have Java installeret. Men da Java ikke virker på mange mobiltelefoner og tavle-PCer, har man derfor ikke kunnet bruge sin NemID herfra.

Det holder ikke, erkendte Digitaliseringsstyrelsen, som har ansvaret for digitaliseringen af Danmark, allerede for lang tid siden, og sammen med bankerne, som via selskabet DanID står for NemID, har de derfor arbejdet på at få Java smidt på porten.

For ikke alene er de konstante opdateringer af sikkerhedsgrunde kilde til stor irritation hos mange, som ikke forstår, hvorfor de er nødt til at bruge programmet. IT-giganten Oracle, som ejer Java, har også kastet yderligere sår i saltet ved at installere den hadede værktøjslinie fra Ask.com i folks internetprogram og ændre deres startside til Ask.com, medmindre man selv huskede at fjerne hakkerne, som var sat på forhånd, undervejs i opdateringen af Java.

»Det er lidt dårlig stil fra Oracle at installere ekstra programmer. Det gjorde mange tidligere, men de fleste er forlængst gået væk fra det,« forklarer Lars Neupart.

Hvert eneste netsted skal gøres Java-frit

Ask.com - og andre - betaler penge til her Oracle, når det lykkes at få smuglet de ofte særdeles uønskede ekstraprogrammer ind på folks computere. Oracle er ellers en af verdens største teknologiselskaber og lider ingen økonomisk nød. Tværtimod er selskabet nok en af de største opkøbere af andre virksomheder og bruger årligt milliardstore beløb på at udvide.

En lang række af netbankerne er allerede blevet Java-frie, og også flere og flere af de offentlige selvbetjeningstjenester, hvor man bruger sin NemID, er blevet lavet om. I stedet for Java, som skal installeres på den enkelte maskine, er de nu gået over til Javascript, der trods navnet ikke har sammenhæng med Java. Javascript er i stedet en funktionalitet, som ligger på det enkelte netsted og virker derfra - og dermed på alt udstyr: PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner o.s.v.

Og da danskerne i stort omfang tilgår internettjenester fra mobilt udstyr, ser det offentlige store muligheder, når man pludselig kan bruge sin NemID overalt.

Ikke helt i mål endnu

Omstillingen er dog endnu ikke helt gennemført, så der kan stadig være enkelte steder, hvor NemID kun virker, hvis man stadig har Java. Men så kan man bare installere det igen - indtil det bliver helt overflødigt.

Når det snurrende logo med den røde kaffekop ikke længere dukker op på skærmen, når man f.eks. går i netbanken, er Java ikke længere nødvendig her. Selve NemID-logindboksen ligner dog sig selv - om end det trænede øje faktisk godt kan se minimale forskelle i designet.

Oracle købte Java i 2009, da man overtog IT-virksomheden Sun Microsystems for 7,4 milliarder kroner. Og Java lever stadig i bedste velgående på store servere, hvor det afvikler massevis af programmer, hvad det ifølge Lars Neupart sikkert vil fortsætte med i mange år endnu, fordi det slet ikke her giver de samme problemer, som blandt andet danskerne har sloges med.

Slip af med det igen

Har man fået Ask-værktøjslinien installeret ved en fejl, kan den på en Windows-PC fjernes ved at åbne Kontrolpanel, finde Programmer og funktioner, finde Ask Toolbar og eventuelt også Ask Toolbar Updater i listen over programmer og klikke på knappen Fjern - først med det ene program, så det andet - og svare OK til, at det skal afinstalleres og forsvinde.

Hvis startsiden og eventuelt også standardsøgemaskinen er blevet ændret i ens internetprogram, må man ind i Indstillinger og rette startsiden tilbage til, hvad man plejer at bruge.

Når Java til sin tid også skal væk, foregår det på samme måde via Kontrolpanel, Programmer og funktioner og så selve Java i listen over programmer.