Smugkig: ZTE skruer op for wow-effekten med nyt flagskib

Den norske skribent var nærmest helt paf, da han trådte indenfor hos mobilproducenten ZTE ved CES-messen. Kinesernes nye topmodel er vanvittig imponerende - men den risikerer at snuble på målstregen.

Grand S hedder den kinesiskproducerede topmodel fra ZTE, og den sender en seriøs advarsel af sted til sydkoreanske Samsung. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: På andendagen af elektronikmessen CES i Las Vegas vandrer jeg rundt på det åbne udstillingsgulv. Nærmest uvidende om, hvad der skjulte sig de fleste steder, traskede jeg hen til den kinesiske mobilproducent ZTEs stand. Det viste sig, at de bød på en gedigen overraskelse.

Det, vi allerede vidste, var, at ZTE havde præsenteret en topmodel med stærke specifikationer - og fuld HD-skærm. Men tal er ikke alt, så vi var lidt usikre på, hvor vild denne telefon rent faktisk ville være. ZTE har indtil nu koncentreret sig mest om telefoner i de lavere prisklasser, så dette er forholdsvis nye takter fra kineserne.

Fokus på flagskibet

ZTE laver mange forskellige mobiler, og nogle af dem kender vi fra det skandinaviske marked. Det stod dog hurtigt klart, at producenten ikke fokuserede særligt på tidligere eller nuværende modeller under CES-messen.

Læs også: Gigantmobilerne kommer

Standen var nemlig fuld af Grand S-telefoner - og næsten ikke noget andet. Omkring 30 var udstillet i et hav af forskellige farver på tre langborde. Derudover var den udstillet på en række søjler rundt omkring i boden.

ZTEs skift i fokus må forblive en mindre hemmelighed for mange, da flere af de udstillede telefoner stod i sine holdere uden at modtage nogen opmærksomhed. Dermed var det bare at snuppe den første og bedste af de mange Grand Ser i lokalet.

Nøj for en telefon!

Vi lader vores normale mantra, om at design er subjektivt, ligge et kort øjeblik. Det bør nemlig tilstås med det samme: må-eje-følelsen blev vækket lige så snart, Grand S blev taget op fra holderen.

Der er nemlig ikke en finger at sætte på mobilens ydre. Byggekvaliteten føles pålidelig. Telefonen ligger godt i hånden. Tasterne virker rigtigt placeret - og de to små låger til hukommelseskort og SIM-kort ser ud til at være af god kvalitet.

Derudover er telefonen ekstrem tynd og lige nøjagtig tilpas tung i hånden. Det er ikke altid førstehåndsindtrykket holder ved, men den kvalitetsfølelse, som Grand S efterlader, er imponerende.

Mange farver

Der findes både matte og blanke udgaver blandt de mange farvevarianter, som Grand S leveres i. Med udgaver i alt fra pink og knaldgul til sort og grå bør Grand S kunne findes i en farve, der passer til langt de fleste.

Der er ikke mange unødvendige designdetaljer. Den mest mærkbare er en lille bule i området, hvor kameralinsen sidder.

Skribentens personlige mening er, at dette design er et af de flotteste og mest elegante, der har fundet vej til mobiltelefonmarkedet det seneste års tid. Det til trods for at den har ganske mange konkurrenter at kæmpe mod.

Fantastisk skærm

Så snart vi er kommet os over den første overraskelse, venter der en ny. Skærmen er rent ud sagt vanvittig god.

ZTE har fundet et gammelt trick frem, som vi sidst så Sony benytte. De har udstillet sine mobiler i projektørbelysning. På trods af det voldsomme lys er skærmene mere end rigeligt læsbare. Sammenlignet med Samsungs Galaxy Note II kaster ZTE Grand S det reneste lys.

Som om det ikke var nok, så er farvegengivelsen i den 5 tommer store fuld HD-skærm utrolig god. Det ses både i menuerne og i de videoer, vi så på telefonen.

»Usynlige« pixel

ZTE havde kun udstyret testmodellerne med video i 720p, så nøjagtig hvor god den er på virkelig højopløste videoer er lidt for tidligt at sige. Menuelementerne fremstår dog knivskarpe på skærmen, og den, der formår at identificere en enkelt pixel, må have et falkeblik ud over det sædvanlige.

De to andre telefoner med fuld HD-skærm, som vi indtil nu har set på messen, har bevist, at skærm er mere end kun tal og specifikationer. Selv om Huaweis Ascend D2 har en rigtig god skærm, så er der en vis afstand fra den og op til Sonys Xperia Z.

Læs også: Ny Xperia-telefon skal give Sony comeback

Vores indtryk af billedkvaliteten på Grand S er, at den er meget tættere på Sonys skærm end på skærmen fra Huawei.

Farverige menuer

ZTE har ofte valgt at køre relativt rene Android-menuer på sine telefoner. Grand S er en afstikker fra den kurs. Her bliver vi mødt af et menusystem, der mere ligner Samsungs Touch Wiz end ren Android.

Det betyder farverige ikoner og stilfulde effekter, når brugeren veksler mellem hjemmeskærmene. Disse effekter kan slås fra, hvis man ønsker det. Hardwaren er dog så kraftig, at du næppe behøver slå ned på effekterne for ydelsens skyld.

ZTE har nemlig installeret en af de kraftigste processorer, der findes på markedet, og de har desuden skruet op for hastigheden på de fire processorkerner til 1,7 GHz - fra 1,5 GHz, der er det normale for Snapdragon S4 Pro.

Noget arbejde venter sandsynligvis endnu før softwaren i Grand S er helt færdig. Enkelte af telefonerne i udstillingen opførte sig besynderligt langsomt, mens andre reagerede lynhurtigt lige meget hvad, vi gjorde. Med den heftige indmad, der sidder under skærmen, bør dette ikke være noget problem, når telefonen endeligt kommer på markedet.

Kameraet

ZTE praler af, at kameraet i Grand S er vældig godt. Billederne vi tog med den er lidt vanskelige at tyde på grund af de skiftende lysforhold i lokalet samt de voldsomt skarpe lamper fra oven.

Flere af billederne er lidt uskarpe, og det kan virke som om, at softwaren også her ikke er helt færdig – hvis kamerachippen altså er så god, som ZTE hævder, at den er. Igen forventer vi, at dette kan ændre sig, inden telefonen kommer i salg.

Akilleshælen

Software er ofte en relativ enkel ting at fikse for mobilproducenterne. Det, der er sværere at gøre noget ved, er den fysiske indmad i en færdigproduceret telefon. Og her kommer så det, der ser ud til at blive ZTE Grand S' største ulempe: batteriet.

ZTE Grand S har nemlig et batteri med en kapacitet på kun 1780 mAh.

Med så kraftig en hardware, den store skærm samt understøttelse af LTE/4G så må Grand S have utrolig god strømstyring og batteribesparelse for at holde til en hel dag. Vi håber fortsat, at ZTE har en telefon med større batteri i baghånden - eller at problemet kan afhjælpes på en anden måde for eksempel med trådløs opladning. ZTE har nemlig fortsat ikke fortalt alt, hvad der er at sige om denne telefon.

Solidt førstehåndsindtryk

Der går lang tid mellem de gange, hvor vi bliver så overvældede af en nylanceret telefon. Her har ZTE gjort næsten alt rigtigt - og måske snubler de alligevel på målstregen. Det finder vi ikke ud af før det for alvor bliver muligt at teste Grand S og se, hvor godt batteriet holder under normalt brug.

Det hører med til historien, at ZTE ikke har lagt sin lavprishistorie på hylden. Det ventes nemlig, at Grand S vil koste omkring 350 euro på det europæiske marked. Det svarer til 2.600 danske kroner, men herhjemme vil prisen nok være en smule højere - formentlig mellem 3.000-3.500 kroner hvilket stadig er ret beskedent for denne type hardware.

Uanset hvor godt batteriet er, så kan denne telefonen kun opfattes som en stor advarsel til Samsungs hovedkontor i Sydkorea. Kineserne kommer - og nu går det stærkt.

Se billeder af telefonen i toppen af artiklen.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

Læs også: Kinesere imponerer på dimsemesse i Vegas

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.