Smugkig på Mountain Lion: Endelig bliver App Store anvendeligt

Med dette smugkig på Apples nye styresystem bliver der kigget nærmere på funktionen App Store.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I februar gav Apple teknologiverdenen et overraskende smugkig på deres kommende styresystem Mountain Lion. Det nye styresystem er, som navnet antyder, en opgradering af det nuværende system Lion, og det ventes at blive udgivet i løbet af sommeren. Denne artikel vil se nærmere på brugen af App Store, der indtil nu har været en noget ubrugt funktion i Apples styresystem.

Fuld integration

Integration er et meget beskrivende nøgleord for Mountain Lion. Størstedelen af nyheder i det nye styresystem er enten forbedringer eller overførsel af tjenester og funktioner, vi allerede kender i dag.
Nu bliver meddelelsescenteret også en del af OS X. Tag for eksempel det nye meddelelsescenter i Mountain Lion. Det blev introduceret til iPhone og iPad i iOS 5,0-opdateringen, og til sommer vil tjenesten også være at finde i Mountain Lion. Det samme gælder nye programmer som Notes og Reminders, der ligeledes allerede findes i Apples mobile enheder og som nu kommer i selvstændige Mac-versioner. Det hele vil naturligvis blive synkroniseret trådløst via iCloud, så alle dine Apple-enheder konstant er synkroniseret med hinanden.

Tager ved lære af iPhone og iPad

Den samme tankegang ser ud til at være blevet videreført i Mountain Lions version af App Store. Tjenesten dukkede for første gang op i Snow Leopard-styresystemet, og det var Mac-versionen af den applikationsbutik, der havde eksisteret på iOS-platformen i flere år. Mac-butikken har dog været noget mere begrænset i forhold til iOS-butikken, og flere ting har været decideret ulogiske. Hvorfor findes der for eksempel to forskellige steder at opdatere software i Apples styresystem? Et sted er i »Systemopdatering« i æble-menuen i øverste højre hjørne, mens den anden er i App Store, hvor du kan opdatere applikationer.
Endelig er alle softwareopdateringer samlet på et sted.

Alt på et sted

I Mountain Lion har Apple flyttet samtlige opdateringer af Apple-programmer og applikationer, du har downloadet, til samme sted. Dermed slipper du for at skulle tjekke to steder, om dine programmer er opdaterede.
I Mountain Lion har Apple arbejdet på at gøre samtlige værktøjslinjer mere gennemførte på tværs af alle programmer. Derudover har de flyttet lidt rundt på menuknapperne øverst i programmerne, samt gjort understøttelse fuldskærmsvisning muligt, hvilket utroligt nok ikke løb an i Lion.

Mere iCloud

En anden god funktion, som Mountain Lion har lånt fra mobilplatformen iOS, er den automatiske synkronisering af applikationer. Nu kan du krydse af for automatisk at downloade de applikationer, du har købt via andre computere, der er registreret med din iCloud-konto. Har du flere Mac-computere er dette en nem måde at holde begge maskiner opdaterede med de samme programmer uden, at du behøver downloade manuelt.

Hvad med widgets?

Vi er nogle, der savner et seperat område i Mac App Store for widgets. Selve widget-delen af Mac OS, kaldet Dashboard, er til stadighed blevet ændret i de seneste versioner af styresystemet. I Lion lå Dashboard som en selvstændig fuldskærmsapplikation på venstre side af skrivebordene. I Mountain Lion har Apple valgt at fortsætte med dette, og man kan stadig fastgøre de widgets, man downloader, hvor man ønsker det. De har dog ændret en smule på, hvordan du tilføjer og fjerner widgets ved at tilføje et plus- og et minustegn nederst i venstre hjørne.
 

Ser dette bekendt ud? Klikker du på plus-tegnet, popper en oversigt over de installerede widgets op, hvilket til forveksling ligner startskærmen på en iPad eller en iPhone. Trækker du en widget hen over en anden, får du mulighed for at organisere dem i mapper på samme måde som på iOS-enhederne. Dette fungerer godt, og det bliver lettere at holde styr på de widgets, du bruger. Apple har imidlertid ikke gjort det nemmere eller sjovere at hente nye widgets, og du bliver fortsat bare sendt til Apples widget-side. Havde det ikke været bedre også at have integreret denne del i App Store og ligeledes gjort det muligt at synkronisere på tværs af alle enheder via iCloud?

Blot begyndelsen

Da Apple første gang afslørede, at de arbejdede på Mountain Lion, pralede de af mere end hundrede nye funktioner og tilføjelser til styresystemet. Med tanke på, at vi i denne artikel blot har belyst to-tre nye funktioner, så er der selvsagt meget mere at se frem til. Vi vil frem til udgivelsen kigge nærmere på flere af disse funktioner. Læs også: Sådan er det nye styresystem fra Windows Læs artiklen på teknofil.no Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag. Oversat af Janus Bødker.