SMSen fylder 20 år

I dag er det præcis 20 år siden, at den første SMS blev sendt. Men vi sender færre af dem end før.

Foto: ROSLAN RAHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glædelig jul, stod der i beskeden, da britiske Neil Papworth via sin computer den 3. december sendte en besked, der havnede på en Orbitel-telefon hos en ansat i britiske Vodafone. Det var før internettets tid - og for de fleste menneskers vedkommende også før mobiltelefonens tid, og verdens første SMS forblev ubesvaret. Man kunne nemlig ikke skrive SMS-beskeder på telefoner dengang.

Selv om 1992 ikke er specielt længe siden, er der reelt sket en kommunikationsrevolution siden da. I slutningen af 90'erne fik internettet sit folkelige gennembrud, og i dag må enhver almindelig smartphonebruger forholde sig til et væld af forskellige kommunikationskanaler, herunder Facebook, Twitter, Skype, Messenger, iChat, Facetime - for slet ikke at tale om emailen, der i dag er ligeså almindelig som SMS-beskeden på de moderne smartphones.

Ufatteligt mange

Alligevel er SMSen særdeles sejlivet - og vi sender årligt mere end 10 trillioner af dem over hele verden, ifølge nogle estimater. Oprindelig var SMSen - eller short message service, som det står for - en teknologi, der var forbeholdt de få, men med udbredelsen af mobiltelefonen eksploderede også brugen af SMS-beskeder, og i dag lyder estimatet, at over fire mia. mennesker har mulighed for at sende SMS-beskeder fra deres mobiltelefoner. Størstedelen af dem, der har en mobiltelefon, bruger også SMS-funktionen.

Det gør SMS-funktionen til den suverænt mest udbredte app af sin art i verden - og særligt i udviklingenslandene har SMSen fået en ganske særlig betydning. Her er der ofte langt til en computer, men til gengæld er mobiltelefoner udbredt. Det har fået mobilgiganten Nokia til at udvikle en serie tjenester, kaldet Nokia Life Tools, hvor man kan følge små uddannelsesprogrammer om sundhed, landbrug og meget andet via SMSer.

Men dog færre

Herhjemme tager vi dog også godt fra. I første halvår af 2012 sendte danskerne 5,7 mia. SMS-beskeder til hinanden - men tallet er faldende, og har været det i et par år. Især efter smarpthonens gennembrud har danskerne sendt færre SMSer. Til gengæld er det i samme periode blevet meget mere økonomisk overkommeligt at gøre det - for mens en SMS for blot få år siden kostede 25 øre at sende, er der i dag ubegrænset SMS med i enhver mobilpakkeløsning. Beskederne var dog ellers tidligere en af de store guldkalve for teleselskaberne, for de sølle 128 bytes i en tekstbesked koster næsten ingenting at transportere rundt i mobilnetværket - og i sammenligning med de datamængder, som tjenester som Spotify eller Netflix belaster mobilmasterne med, er SMS-beskedernes dataindhold næsten ingenting.

Oprindeligt kunne man kun sende 160 tegn ad gangen i en SMS-besked, men mobilproducenterne fandt hurtigt ud af at få mobilerne til at sætte beskenderne sammen, så man i dag ikke støder hovedet mod loftet, når man skriver SMSer. Pudsigt nok har tjenesten Twitter valgt en tilsvarende model - men her man dog begrænset til blot 140 tegn, mens Twitter selv reserverer de sidste 20 tegn til brug for yderligere data.

Selv om vi i dag sender færre og færre SMS-beskeder, er der dog ingen udsigt til at teknologien forsvinder. Tværtimod bruges i SMSen i dag både til TV-afstemninger og køb af togbilletter.