Smartphones rundede en milliard i 2013

Billigere og større telefoner øger salget voldsomt. Omkring hver tredje telefon kommer fra Samsung, mens Apple går tilbage.

Salget af de avancerede mobiltelefoner, smartphones, fortsætter med at stige eksplosivt verden over. Arkivfoto: Camilla Rønde Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang nogen sinde rundede produktionen af smartphonetelefoner en milliard styk i 2013, og 55,1 procent af alle mobiltelefoner ude på varehylderne er nu af den mere avancerede slags.

Den nåede milliard er en milepæl og en fremgang på 38,4 procent i forhold til i 2012, viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. I 2012 var godt to af fem mobiltelefoner en smartphone.

Hver tredje telefon er fra Samsung

Stadig faldende priser og større skærme bidrager til fremgangen. Især prisfaldene vægter højt.

Det er sydkoreanske Samsung, der som verdens største mobilproducent sidder solidt på markedet. Samsungs globale markedsandel er på 31,1 procent, en fremgang på et procentpoint. Amerikanske Apple er faldet fra en andel på 18,7 procent i 2012 til 15,3 procent i 2013.

På tredjepladsen ligger kinesiske Huawei, som har øget sit fokus på Europa og også om kort tid skal overtage TDCs mobilnet i Danmark og stå for dem. Fjerdestørst er sydkoreanske LG Electronics, mens kinesiske Lenovo indtager femtepladsen. Lenovo indgik tidligere på ugen aftale med internetgiganten Google om at købe den Google-ejede, amerikanske mobilproducent Motorola og således få et bedre fodfæste på mobilmarkedet.

Huawei, LG og Lenovo har hver lige under fem procent af verdens mobilmarked.


Nokia går tilbage

Sammenlagt blev der i 2013 produceret 1.004,2 millioner smartphonetelefoner mod 725,3 millioner året før.

Regner man samtlige producerede mobiltelefoner med - uanset hvor avancerede de er -, bevarer Samsung den førsteplads, som sydkoreanerne har haft siden begyndelsen af 2012, mens finske Nokia, som står til at blive overtaget af Microsoft, er nummer to og Apple nummer tre. Kun Nokia er gået tilbage af de tre.