Smartphones er 20 procent dårligere at tale i

Svenske myndigheders målinger viser, at gamle mobiltelefoner uden smarte funktioner holder forbindelsen langt bedre, men teleselskabernes dækningskort er skabt ud fra de gamle telefoner. Den danske regering kræver en mærkningsordning af mobilkvaliteten.

»Aaaaargh! ¤#"§/&%*^!!!!!!!!« Nu har de svenske myndigheder påvist, at nye mobiltelefoner er dårligere til at holde forbindelsen end gamle modeller. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårlig radioteknik og dårligere antenner betyder, at de nye og ellers så moderne smarttelefoner i gennemsnit er 20 procent dårligere til at holde forbindelsen end de ældre mobiltelefoner uden alle de nye funktioner.

Det viser en kortlægning, som den svenske Post- och Telestyrelsen (PTS), der er øverste myndighed på teleområdet, har foretaget for det svenske dagblad Dagens Nyheter.

PTS kritiserer, at de dækningskort, som teleselskaberne viser kunderne, afspejler, hvad gamle telefoner kan klare, og ikke, hvordan smarttelefoner holder - eller ikke holder - forbindelsen.

Regering vil skærpe loven

Den svenske regering truer nu direkte med at skærpe loven, hvis ikke mobilselskabernes net forbedres, og deres dækningskort svarer til virkeligheden.

»Operatørerne (teleselskaberne, red.) burde egentlig have et kort for smarttelefoner og et for ældre mobiltelefoner. Radioegenskaberne i en normal smartphone er dårligere end for en »almindelig« mobiltelefon. Dækningsområdet bliver omkring 20 procent mindre, når man anvender en smarttelefon,« siger Urban Landmark, chef for Post- och Telestyrelsens spektrumafdeling, til Dagens Nyheter.

Han understreger, at 20 procent er gennemsnittet. Visse modeller fungerer lidt bedre, andre lidt værre.

Minister: Horribelt

Smarttelefoner er små computere, som via mobilnettet kan gå på internettet og ydermere kan bruge de mange apps eller småprogrammer, som findes i forskellige udgaver og omfang til de forskellige mobilstyresystemer, hvoraf Googles Android er langt det mest udbredte.

Sveriges IT- og energiminister, Anna-Karin Hatt, er oprørt.

»Det er horribelt, at vi kan få præcis at vide, hvordan selve kameraet fungerer i smarttelefonen, men at det er næsten umuligt for en forbruger at få at vide, hvilken modtagelse den formår at give,« siger hun til avisen.

Hun kalder det »urimeligt«, at dækningskortene er misvisende.

Post- och Telestyrelsen har indkaldt alle teleselskaber til møde i maj for at få sikret, at alle forbrugere kan få en tydelig og letbegribelig information om, hvordan telefonernes modtagelse er.

Danmark kræver europæisk mærkningsordning

I Danmark blev der i 2012 solgt 1,372 millioner smarttelefoner mod blot 184.000 af den ældre slags, viser nye tal fra Brancheforeningen Forbrugerelektronik (BFE).

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan de dyrere smarttelefoner er langt dårligere til at holde signalet end de mindre avancerede mobiltelefoner, og at smarttelefonerne bruger meget mere af kapaciteten på mobilnettene, fordi de kæmper for at holde fast.

Teleselskaberne må imidlertid ikke fortælle, hvilke telefoner der er dårligst til at holde forbindelsen. Det har de nemlig skrevet under på for at kunne sælge telefonerne. Men det er en kendt sag, at Apples iPhone er den telefon, der hyppigst falder af mobilnettene.

Den danske regering har i sin nylige bredbånds- og mobilplan, som skal sikre ordentlige forbindelser i hele landet, krævet indført en europæisk mærkningsordning af mobiltelefoner og mobil- og bredbåndskvalitet, så man ikke forhindres i sit arbejde på grund af udfald. Det medfører blandt andet, at de enkelte mobiltelefoner skal mærkes, så kunderne ved, at det faktisk kan være telefonen og ikke mobilnettets skyld, at der ikke er forbindelse.

Tidligere undersøgelser foretaget af professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet viser, at de dyreste smarttelefoner - med Apples iPhone i spidsen - oftest taber forbindelsen.