Smarte lygtepæle skal give bedre mobildækning

To store elektronikproducenter går sammen om at spare penge, give bedre gadelys og forbedre mobildækningen i storbyerne.

Lygtepæle står alligevel overalt langs vejene. Derfor skal de nu bruges mere intelligent, mener svenske Ericsson og hollandske Philips, som både vil sikre bedre belysning og forbedre mobildækningen. Foto: Ericsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Vi har smarte telefoner, smarte fjernsyn og smarte ure. Nu er også smarte lygtepæle på vej, som både skal give bedre lys til færre penge og sikre en bedre mobildækning.

Den svenske netværksgigant Ericsson - verdens største på sit område - har sammen med den hollandske teknologigigant Philips udviklet netop en smart lygtepæl, »Smart Pole«, som lyser op med energibesparende LED-pærer, som kan skære over halvdelen af elregningen, samtidig med at belysningen på gaderne bliver hvidere og blødere og dermed virker tryghedsskabende.

Hjælp til mobilforbindelsen og førerløse biler

Lygtepælene kan lige så godt samtidig bruges til at sikre en bedre mobildækning, mener Ericsson, som driver mobilnet for mange teleselskaber og derfor kender alt til, hvor vanskeligt det kan være at få tilladelser til at sætte mobilmaster og -antenner op i navnlig byområder. Samtidig vokser behovet for større kapacitet i takt med, at flere og flere flytter til byerne.

Endelig vil lygtepælene kunne bruges til at lade elbiler op, ligesom de kan udstyres med særlige følere, der kan sende signaler som rettesnore til førerløse biler, som Ericsson er en af de teknologiproducenter, som eksperimenterer med flere steder. Førerløse biler kommunikerer med udstyr langs vejene og skal på den måde kunne sikre, at man når bedst og hurtigst (og helskindet) frem, uden at man selv behøver at styre bilen. Hvis den ønskedrøm skal kunne opfyldes, kræver det opsætning af en del udstyr langs alle veje, og her falder lygtepælene i øjnene som oplagte steder at gemme teknikken væk, da lygtepælene i forvejen er en del af bybilledet.

Ingen aftaler på plads endnu

Ericsson og Philips præsenterer deres smarte lygtepæle på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i det nordøstlige Spanien, som samler alt og alle fra den internationale mobilverden frem til og med 27. februar.

De nye lygtepæle vil i første omgang blive tilbudt det nordamerikanske marked men skal efter 2014 ud i andre dele af verden. Der er ikke indgået konkrete aftaler med nogen endnu, og lygtepælene er designet til at rumme netop Ericsson-udstyr, så konkurrerende virksomheder vil ikke bare kunne rykke ind i omgivelserne.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.