Smalfilm dit liv i retro

Lav din iPhone om til et smalfilmskamera med 8mm Vintage Camera. Komplet med grynede billeder, lysfejl, knitrende lyd og retro.

I min barndom var et smalfilmskamera ofte en del af ferien.Min far rendte rundt og instruerede os, skiftede ruller og indstillede fokus på apparatet. Vi klippede filmene hjemme på spisebordet med en saks og brugte tape, når vi redigerede dem færdige. Med et smalfilmskamera kunne man forevige en sommer. Ferien fyldte sjældent mere end 5 minutter, brændt ned på de kostbare 8mm-ruller, som tog en krig at rigge til.

Lige nu er nostalgi og fotografi det hotteste på iPhone og Androids. Det myldrer med apps, der med linser, rammer og filtre med farver, glow og flare kan forvandle dine fotos til noget, der ligner at minderne har ligget og gulnet i en vandskadet kælder - eller er blevet fremkaldt med lyset tændt i hjemme-laboratoriet. Retro.

Det er derfor med nogen nostalgi, jeg har installeret 8mm Vintage Camera på min iPhone 4. For her er trenden overført til video. Markedsføringen i app-store lover mig, at det vil drive ned af væggene med nostalgi, hvis jeg betaler 12 kroner for app’en, der påfører min iPhone 4‘s HD-kamera 25 gamle filtre og linser. Mit kamera vil blive til et kompakt lo-fi kamera med grynede, misfarvede og ældgamle film. Og jeg er ikke skuffet.

8mm Vintage Camera kan vitterligt sende dig i den analoge himmel. Tænd for app’en, og du får straks en vintage kamera-lignende brugerflade. Det meste af skærmen er søgeren på dit nye smalfilmskamera, hvor effekterne fra de mange filtre og linser straks ses i real-time. Hvilket er imponerende. Det er ikke noget problem at lave en video, som ligner noget fra Mallorca i 70‘erne. Eller en stumfilm.

Processoreren i dit kamera ‘fremkalder’ med det samme dine indstillinger til live view, så du kan se, hvad du laver. Men på bekostning af opløsningen. Normalt giver iPhone 4 HD dig et video-output på 1280 x 720 px, mens 8mm Vintage Camera outputter 480 x 360. Renderingen forgår hurtigt, men altså med kvalitetstab. Det betyder kort fortalt, at dine hjemmevidoer ser bedst ud i en YouTube-størrelse. Men retro-looket er intakt i 4:3!

Dine videoer kan let deles via YouTube og e-mail direkte fra app’en.

Som et supplement til eksempelvis Hipstamatic og Camerabag, som er to glimrende værktøjer til still-billeder, så passer 8mm Vintage Camera perfekt ned i kameratasken til video. Prisen på 12 kroner er indenfor genren rimelig. Normalprisen på apps ligger på 6 kroner, så man kan vel argumentere for, at 8mm Vintage Camera ikke burde koste mere.

Du kan forvente at 8mm Vintage Camera er en ret gennemført app, som er mere til sjov og ballade end professionel brug. Men den er underholdende og resultaterne er visuelt meget autentiske. Det ser desuden ud til, at der løbende bliver føjet nye features til 8mm-app’en gennem updates. Senest er muligheden for den knitrende filmspole-lyd blevet tilføjet.

Udvikler Nexvio Inc. www.nexvio.com

Pris: 12 kroner