Slut med Windows 7 og 8

Salget af endnu to udgaver af Microsofts styresystem er nu indstillet, men man kan i en tid endnu stadig finde dem som hyldevarer.

Nu bliver der længere og længere mellem disse mærker. Windows 7 sælges nemlig officielt ikke længere, men butikkerne vil stadig have lagervarer stående, så man kan få det velrenommerede styresystem en tid endnu. Arkivfoto: Mauritz Antin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det endegyldigt slut med at kunne købe den lige nu mest brugte udgave af Microsofts styresystem, Windows 7. Microsoft har officielt stoppet salget af både den og af den rå efterfølger, Windows 8.

Slutdatoen er fastlagt for længe siden, dels fordi det kræver en stor indsats hele tiden at holde ældre udgaver af et styresystem kørende, dels fordi Microsoft, der er verdens største softwareleverandør, lader op til premieren næste forår på Windows 10 - det helt nye styresystem, som skal forsøge at vinde tilbage, hvad Microsoft tabte på Windows 8, som der var udbredt utilfredshed med.

Det er salget af Windows 7 og den grundlæggende Windows 8, der nu indstilles i butikkerne. 31. oktober var sidste dag, hvor man kunne gå ind i en butik og købe dem, og PC-producenterne kan nu heller ikke få flere licenser, som de kan lægge på stationære og bærbare PCer direkte på fabrikken. Mange har dog et lager liggende, så det er ikke sikkert, at hverken Windows 7 eller 8 forsvinder fra hylderne lige med det samme. Også alle PCer, der endnu ikke har fundet en ejermand, vil være med de nuværende Windows-udgaver, som i øvrigt fortsat vil fungere uændret hos alle, der lige nu bruger dem.

Faktisk kan man også fortsat nedgradere, hvis man har købte en PC med Windows 8.1 og ønsker sig Windows 7 i stedet. Det er dog meget få, der benytter den mulighed.

Herefter er det Windows 8.1, der er standardudgaven på PCerne. Den har fået en opdatering til Windows 8.1 Update, som har bragt flere af de funktioner, som Microsoft oprindelig fjernede i forhold til tidligere Windows-udgaver, tilbage. Og når Windows 10 kommer (Microsoft har sprunget version 9 over for at vise, at nu sker der noget), vil endnu flere velkendte - og krævede - funktioner vende tilbage. Det skal højne Windows' popularitet igen i en tid, hvor PC-salget er taget af, fordi mange i stedet vælger at bruge pengene på at købe tavle-PCer, heraf nogle med Windows, og smartphonetelefoner.

Windows 7 kom sidst i 2009 og er den Windows-udgave, som flest anvender. Omkring 53 procent af alle PCer med Windows kører version 7. Windows 8 kom i efteråret 2012 og blev meget hurtigt særdeles udskældt, fordi Microsofts forsøg på at kombinere det klassiske Windows-skrivebord med Windows-telefonernes farvede, interaktive fliser skabte forvirring og masser af uhensigtsmæssigheder, ligesom Microsoft havde fjernet den Start-knap, som alle Windows-brugere har været vant til at anvende, siden Windows 95 kom frem i sin tid.

Den voldsomme kritik - og manglende salg - har lidt efter lidt fået Microsoft til at bringe de savnede funktioner tilbage.

Windows 8 - uden opdateringer - bruges nu af blot omkring seks procent, mens Windows 8.1 har en global markedsandel på 10,97 procent, altså langt fra Windows 7s markedsandel. For første gang i ti år er Windows XP, som Microsoft endegyldigt sendte på pension i foråret 2014, nu nede under 20 procent, nemlig 17,18 procent. Beslutningen om at stoppe for også sikkerhedsopdateringer har fået mange til at skifte det ellers bundsolide styresystem ud med en nyere version.

Ifølge analysefirmaet Net Applications sidder Windows samlet set på 91,53 procent af PC-markedet, mens Apples OS X har 7,05 procent. Det gratis styresystem Linux, der findes i mange udgaver, ligger på 1,45 procent.