Slut med dyr mobilregning i Europa næste sommer

EU-Kommissionen hastebehandler afskaffelse af dyre udlandspriser for at tale, sende beskeder og bruger internetforbindelsen - det skal koste præcis soom herhjemme.

Foto: MAX ROSSI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets sommerferie kan blive den sidste, hvor der skal betales ekstra for at bruge mobiltelefonen i udlandet.

EU-Kommissionen forsøger nemlig allerede fra 1. juli 2014 at afskaffe den såkaldte »roaming«, altså udlandstakster for at tale, skrive og sende beskeder og bruge internetforbindelsen i alle de 27 EU-lande. Det skal koste præcis det samme som i hjemlandet, skriver det britiske dagblad, Daily Telegraph.

Om 14 dage falder priserne igen

Kommissionen har besluttet at godkende og hurtigt få en stribe love vedtaget, som vil udrydde roaming. Gennem flere år har EU tvangsnedsat priserne år for år hver sommer, og 1. juli i år får de endnu et nøk nedad - måske det sidste, før overpriserne helt forsvinder.

Teknisk er der ingen begrundelse for, at det skal være dyrere at bruge mobilforbindelsen i udlandet end derhjemme, men især sydeuropæiske teleselskaber tjener store penge på strømmen af turister, der skal kommunikere med hinanden og dem derhjemme. EU-Kommissionen har længe ment, at de forskellige priser hæmmer arbejdskraftens frie bevægelighed, og den tror på, at ens priser overalt vil betyde, at folk vil bruge telefonen mere, så det umiddelbare tab fra de højere priser vil opvejes af større brug.

Forslag klar om seks uger

Inden for de næste seks uger vil de konkrete forslag blive lagt frem.

»Vi kan ikke hænge fast i gårsdagens spil. Data viser, at det største problem i år er mangelen på investeringer i meget hurtige netværk og et fortsat fravær af et virkeligt indre marked inden for telekommunikation. Problemet er klart, og vort svar gennem en indremarkedspakke for telekommunikation vil ligeledes være det,« siger Neelie Kroes, som er kommissær for den digitale dagsorden.

En britisk undersøgelse viser, at en britisk turist i Europa i gennemsnit bruger omkring 1.000 kroner ekstra på mobiltelefonen.