Slut med CPR-numre på nettet

Danskerne skal have et anonymt CPR-nummer som sikkerhed mod identitetstyveri, anbefaler et rådgivningshold forud for regeringens kommende indsatsplan for at få Danmark op i verdenseliten.

Et hold af eksperter er kommet med sine råd til regeringen for at sikre danskernes personlige oplysninger på internettet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle danskere skal hurtigst muligt have hurtige internetforbindelser, CPR-numrene skal have en digital afløser for at højne sikkerheden, og det offentlige Danmark skal gå efter danske IT-iværksætteres software.

Det er ifølge Computerworld nogle af anbefalingerne, som det særlige vækstteam med fokus på IT og telekommunikation har afleveret til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Rapporten skal først offentliggøres 24. januar, men Computerworld har fået adgang til den.

Til kamp mod identitetstyveri

Vækstteamet er et af flere, som på forskellige områder skal analysere områder og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kommer op i fart og opnår en styrket position internationalt.

CPR-numrene skal ikke længere bruges som identifikation. Derimod bør alle have en slags anonymt CPR-nummer og en nøgle som f.eks. NemID, så ingen risikerer at få stjålet og misbrugt deres navn og identitet.

Andre satsningsområder er et større samspil mellem universiteterne og erhvervslivet, så universiteternes forskning kan omsættes til konkrete produkter og den opsamlede viden bruges i praksis, samt flere digitale læringsmidler i uddannelsessystemet. Dette skal få danske udviklere til at blomstre og udvikle materiale og teknologier, som siden kan eksporteres til andre lande, som ikke er så langt fremme som Danmark, der traditionelt lander i top 10 af alle internationale undersøgelser af befolkningens IT-parathed og IT-brug, selv om Danmark gennem de seneste to år er rykket nedad på listen.

Indspil til en større plan

Mange af indsatsområderne i vækstteamets anbefalinger er kendt i forvejen og har været fremhævet i tidligere rapporter og arbejdsgrupper. Men vækstteamets anbefalinger skal omsættes til konkret handling af regeringen i en større plan med faste målepunkter. Det gælder ønsket om at få adgang til og kunne bruge flere offentlige data, altså grundlæggende data, som i dag ligger i offentlige databaser, men som kan bruges af virksomhederne til at udvikle nye tjenester. Der er ikke tale om personfølsomme oplysninger.

Hurtige internetforbindelser til hele Danmark er afgørende for succes. Derfor er det afgørende, at oversigtskortene over muligheder for mobil og fast internetadgang er pålidelige, så det bliver nemt at overskue, hvor man skal henvende sig. Også dette har tidligere været rejst som et krav til tele- og internetudbyderne af myndighederne.

Det såkaldte IKT-vækstteam har tidligere Microsoft-direktør Jørgen Bardenfleth som formand. Med i gruppen sidder blandt andre TDCs administrerende direktør og koncernchef Carsten Dilling og Erhvervsstyrelsens direktør Betina Hagerup.