Slut med at sælge Windows 7

Populært styresystem kan nu kun købes færdiginstalleret på nye PCer.

Windows 7 kom også på de ultralette mini-PCer, som var yderst populære, indtil tavle-PCerne kom ned i pris. Foto: Nigel Treblin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NIGEL TREBLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts nok til dato mest populære styresystem, Windows 7, kan nu ikke længere købes i løs vægt.

30. oktober ophørte den amerikanske softwaregigant, som er verdens største på sit område, med at levere Windows 7 til salg i forretningerne, og nu kan man heller ikke længere købe styresystemet fra Microsofts netsted. Fremtiden hedder nemlig Windows 8, mener Microsoft.

Også farvel til Windows XP

Det er altså nu for sent at anskaffe sig en ekstra Windows 7 som opgradering af den Windows XP, som måske ligger på den gamle computer derhjemme. Microsoft indstiller nemlig sikkerhedsopdateringerne til Windows XP 8. april 2014, og dermed bliver det dagligt farligere at fortsætte med det gamle men solide styresystem, som stadig har en høj stjerne hos mange.

Windows 7 havde premiere 22. oktober 2009 og kom på markedet efter fiaskoen med Windows Vista, som var tungt og klodset og derfor blev stærkt kritiseret. Windows 7, som grafisk ligner Vista meget men har været på en større teknologisk slanke- og sundhedskur, har derimod efterhånden opnået ry som et meget stabilt og driftssikkert styresystem.

Der går dog et stykke tid, før Windows 7 forsvinder helt. PC-fabrikanterne kan nemlig fortsat købe styresystemet og lade det forinstallere på maskinerne. Det kan de frem til 30. oktober 2014. Herefter er det endegyldigt slut med at kunne indkøbe Windows 7. Der kan dog sagtens gå en rum tid, før alle forproducerede Windows 7-PCer er solgt fra butikshylderne rundt omkring.

Opdateringer frem til 2020

13. januar 2015 udløber den almindelige support til Windows 7. Microsoft tilbyder dog kunder, navnlig erhvervskunder, at kunne købe fem års yderligere support frem til 14. januar 2020, og Microsoft vil fortsætte med at levere sikkerhedsopdateringer til Windows 7 frem til denne dato.

Windows 8 blev lanceret i oktober 2012 som første forsøg på at kæde mobil- og PC-verdenen sammen. Windows 8 minder derfor med sine interaktive, farvede fliser om den brugerflade, som Microsoft også anvender i sit Windows Phone-styresystem til mobiltelefoner, hvoraf Nokias Lumia-serie er klart den største. Brugerfladen har dog været under stor kritik for at sætte sig mellem to stole.