Skypestiftere til kamp mod Netflix

Janus Friis og Niklas Zennström kaster sig nu ind i kampen om film- og TV-kunderne med en ny streamingtjeneste, hvor man lejer film stykvist.

Foto: skype.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det stadigt mere konkurrenceprægede marked for videostreamingtjenster, får nu yderligere en spiller på banen - men denne gang med et markant dansk fingeraftryk. Det er nemlig de to stiftere af bredbåndstelefonitjenesten Skype, danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, der nu åbner op for en videostreamingtjeneste, hvor man i første omgang kan leje eller købe film og TV-serier stykvist.

De to Skypestiftere står også bag musikstreamingtjenesten Rdio, der har rimelig succes i USA, og den nye videostreamingtjeneste, Vdio, er nært beslægtet med Rdio. Blandt andet er der indbygget en del sociale funktioner i tjenesten. Rdio er særligt kendt for en Twitter-agtig tankegang, hvor man kan følge andre brugeres musikforbrug. Samme funktioner findes i Vdio.

Ikke fast pris - endnu

Foreløbig adskiller Vdio sig en del fra Netflix, der alene tillbyder et abonnement, hvor man kan streame alt det videoindhold man lyster, for en fast pris hver måned. Her har Vdio indtil videre valgt pay-per-view-modellen, og foreløbig kun i USA og Storbritannien. I et interview med Gigaom, siger produktchef hos Rdio og Vdio, Malthe Sigurdsson, at tjenesten vil åbne op for alle senere i år. Søstertjenesten Rdio har været tilgængelig i Danmark et lille års tid, efter at tjenesten i al stilhed slog dørene op for danske kunder uden større virak sidste forår.

Rdio har dog fra begyndelsen en udfordring, der består i, at tjenesten indtil videre kun virker i en webbrowser, samt i en noget amputeret iPad-app. Mange øvrige tjenester, fx Netflix nyder godt af at tilbyde apps til mange Smart-TVs, samt at være tilængelig på et væld af platforme, herunder både Android, Apple TV og Windows Phone og spilkonsoller.

Rdio kan - Vdio ikke helt

Så alsidig er Vdio altså indtil videre ikke - men eftersom at søstertjenesten Rdio kan bruges fra masser af forskellige enheder, er det langt fra utænkeligt, at Vdio er på vej i samme retning.

Janus Friis og Niklas Zennström har tidligere skabt videotjenesten Joost, der dog floppede gevaldigt og i dag er lukket ned.

Vdio kommer dog ikke ud af det blå, for det har været velkendt at Rdio testede en sådan tjeneste, og produktchefen lægger ikke skjul på, at Vdio gerne vil tilbyde en abonnementsbaseret løsning, ligesom Netflix. Det er der dog mere slidsomt at forhandle hjem.