Skype igen krypteret i Kina

Microsoft har tilsyneladende i det stille rettet internettelefoniprogrammet til, så den kinesiske censur får sværere ved at være med på en lytter.

Skype kan også bruges fra en mobiltelefon. Nu er censurens muligheder for at lytte med tilsyneladende gjort sværere i Kina. Arkivfoto: Asif Hassan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ASIF HASSAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft har angiveligt rettet i programkoden til verdens mest udbredte internettelefoniprogram, Skype, for at gøre det sværere for censuren i Kina at aflytte kommunikationen.

Det siger en kinesiske borgerrettighedsgruppe efter at have studeret Skype nærmere, som bruges til at ringe til andre Skype-brugere eller normale telefoner kloden over ved at bruge internetforbindelsen samt til at chatte på skærmen med.

»Efter en grundig analyse af det nye Skype mener vi, at Microsoft har fjernet alle censurbegrænsningerne på deres kinesiske produkt,« siger gruppen, GreatFire, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Vil omgå »The Great Firewall«

Kina er berygtet for sin stærke kontrol med, hvad befolkningen kan se og læse på nettet. Derfor er den omfattende censur blevet spøgefuldt omdøbt til »The Great Firewall«, et ordspil på den kinesiske mur.

Skype, som er opfundet af danskeren Janus Friis og svenskeren Niklas Zennström, meddelte i mandags, at et otte år langt samarbejde med TOM-gruppen, der ejes med 51 procent af Hongkong-milliardæren Li Ka-Shing, er slut.

Ifølge GreatFire-gruppen bliver alle samtaler, al chat og alle oplysninger, som bruges, når man logger på Skype, nu krypteret gennem en såkaldt sikret HTTPS-forbindelse. Tidligere koblede kinesiske Skype-brugere sig på via TOMs servere, som står i Kina. Det er tidligere bevist, at når en række udvalgte nøgleord optrådte i kommunikationen, var der andre øjne og ører med på sidelinien.

Microsoft og Skype ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger.

Facebook og Twitter blokeret

Netsteder som Facebook, Googles YouTube-filmtjeneste og Twitter bliver alle blokeret i Kina af den omfattende censur.

Skype er gratis at installere og bruge. Kommunikationen direkte mellem Skype-brugere er gratis over hele kloden, mens man betaler en lav takst for at kunne få forbindelse til normale telefonnumre. Skype kan bruges på en mobiltelefon, som kan koble på et trådløst net og på den måde skabe forbindelse.

Microsoft købte i 2011 Skype, der er verdens største leverandør af udlandstelefoni, for 8,5 milliarder kroner.