Skype hacket af syrisk gruppe

Assad-tro hackere slår til igen med advarsel mod at bruge Microsofts posttjeneste på grund af amerikansk spionage.

Den syriske hackergruppe lagde sin besked ind på Skypes officielle blog med en opfordring til at stoppe spionagen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syriske hackere, som støtter den siddende præsident Bashar al-Assads regime, har hacket nettelefonigiganten Skype, ganske som de tidligere har hacket flere aviser og Twitter.

Det er ikke selve internettelefoniprogrammet Skype, opfundet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, men derimod Skype-selskabets konti på Twitter og Facebook, der blev udsat for angrebet fra Den Syriske Elektroniske Hær. Også Skypes officielle blok fik ubudne gæster.

Stop spionage

Hackerne lagde en opfordring ud alle steder om at undgå at bruge Skypes ejer siden oktober 2011, Microsofts e-posttjeneste.

»Brug ikke Microsofts email (Hotmail, Outlook). De overvåger dine konti og sælger oplysningerne til regeringerne,« hed det i meddelelsen fra hackerne på Skypes egen blog.

»Hacket af Den Syriske Elektroniske Hær ... Hold op med at spionere!« stod der også.

Beskederne blev dog hurtigt fjernet igen, skriver NBCNews.com. Og Skype meddelte kort efter, at brugernes data ikke er blevet kompromitteret af hackerne.

Snowden-afsløringer kan være grund

Hvorfor netop Skype blev angrebet, er uklart. Den Syriske Elektroniske Hærs tidligere cyberangreb har været rettet mod især medier, heriblandt New York Times, Financial Times og Washington Post, som ifølge hackerne støtter oprøret mod Assad-styret. En mulig forbindelse kan være den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af, at de store teknologigiganter, heriblandt Microsoft, skal have samarbejdet med den skandaleramte efterretningstjeneste NSA om såkaldte bagdøre i programmer og kryptering, som gør det muligt for NSA at aflytte kommunikationen.

Microsoft og Skype har benægtet, at man på den måde samarbejder med NSA.

Skype er gratis at installere og bruge på computere, tavle-PCer og mobiltelefoner. Kommunikationen direkte mellem Skype-brugere er gratis over hele kloden, mens man betaler en lav takst for at kunne få forbindelse til normale telefonnumre. Skype kan bruges på en mobiltelefon, som kan koble på et trådløst net og på den måde skabe gratis forbindelse.

Microsoft købte i 2011 Skype, der er verdens største leverandør af udlandstelefoni, for 8,5 milliarder kroner.