Skuffet IT-branche: Digital køreplan er for uambitiøs

Danmark kunne blive internationalt førende, men der mangler mere konkrete mål for, hvordan vi tager ny teknologi ind i bl.a. ældresektoren, på sundhedsområdet og i skolerne, siger den danske IT-verden om den nye digitale køreplan fra det offentlige.

Den nye køreplan for at digitalisere Danmark er for ukonkret, lyder kritikken fra Morten Bangsgaard, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen. Arkivfoto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er langt mindre ambitiøse end andre lande. Vi ser en stor risiko for, at udlandet overhaler os, mens vi nøler og mister momentum. Vi har ellers en unik mulighed for at blive internationalt førende inden for velfærdsteknologi, men det kræver højere ambitioner, end der ligger i den nye strategi.«

Den danske IT-branches forening, IT-Branchens direktør, Morten Bangsgaard, er skuffet over, at den nye plan for at gøre Danmark mere digital og tage ny teknologi bedre i brug i ældresektoren, i skolerne m.m. ikke er mere ambitiøs. Planen præsenteres i dag, mandag, og peger på bl.a. større brug af videokonferencer med læger og hospitaler, digital genoptræning, større brug af talegenkendelse i den offentlige administration og digital undervisning.

Mere ambitiøse mål, tak

»Det er en velfærdsstrategi med livrem og seler. Vi har fået en forsigtighedsstrategi, hvor vi i stedet havde brug for mod og vilje til at sætte ambitiøse mål. Strategien er stort set uden konkrete måltal og forpligtende planer for at udbrede velfærdsteknologien. Det er ærgerligt, at regeringen, kommunerne og regionerne ikke har kunnet finde sammen om en mere ambitiøs velfærdsstrategi. De vigtige beslutninger er sparket til hjørne og udskudt til yderligere analyser. Ambitionsniveauet afgøres nu i de årlige finanslovsforhandlinger, og vi misser chancen for at give danskerne en bedre velfærd og styrke den offentlige økonomi,« siger Morten Bangsgaard.

IT-verdenen havde håbet på langt mere konkrete målsætninger med en strammere tidsplan for, hvornår f.eks. videokonsultationer med lægen og sygehuset, digitale bøger i skolen og meget mere skal indføres bredt. Men planen lægger i stedet op til, at der i løbet af 2014 skal gennemføres en lang række analyser, så man får udvalgt de bedst fungerende eksempler og kan udbrede dem til hele landet.

»Det er vigtigt at opsætte klare mål. Det skal man ikke være bange for, for vi kan rigtigt mange ting på det digitale område. Derfor handler det om mod til at sætte klare mål inden for sundheds-, undervisnings- og socialområdet. Det udvikler også markedet. Og vi har en IT-parat befolkning,« siger Morten Bangsgaard.

Klar over kritik

Utallige, internationale undersøgelser udpeger danskerne - og nordboerne i det hele taget - som de hurtigste til at afprøve og tage ny teknologi til sig.

Finansminister Bjarne Corydon siger i dag til Berlingske, at han udmærket ved, at der vil være delte meninger om, hvorvidt den digitale plan går hurtigt nok til værks.

»Med sikkerhed vil der være debat om, hvorvidt det går hurtigt nok og er konkret nok, men alt er skruet sammen for at sikre, at det bliver til noget. Jeg vil dog være forsigtig med at sætte to streger under et beløb, der kan spares. Dette handler om at få tingene gjort i praksis,« siger han.