Skrottet Nokia-projekt blomstrer op igen

En udbrydergruppe, der før stod bag Nokias nu skrottede fremtidsmobiler, melder klar med en ny satsning - baseret på Nokias skrottede fremtidsmobiler.

Sailfish er baseret på det nu afdøde Meego-software Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I '80erne sagde man Jolly til sin cola. Nu tyder meget på, at vi snart skal til det igen. Denne gang med et twist: Vi skal sige nu sige Jolla til vores smartphones. Især hvis den lille finske virksomhed får succes med sit futuristiske Sailfish-projekt, der nu ser ud til snart at bære frugt.

Allerede næste måned vil Jolla Mobile nemlig fremvise den første smartphone, der baseres på den nye Sailfish-software, som allerede har vakt en del interesse.

Jolla Mobile er stiftet af de tidligere Nokia-ansatte, der stod bag den nu afdøde Meego-software, der oprindelig skulle have udgjort Nokias port til fremtidens mobile dimser. Meego var et joint venture med den amerikanske chipproducent Intel og nåede at udkomme i en enkelt mobil, nemlig Nokia N9, der var uhyre anmelderrost, men som reelt var død fra starten.

Forinden havde Nokia-chefen Stephen Elop nemlig meddelt, at Nokia påtænkte at droppe alt andet end Windows Phone som fremtidig platform for smartphones, og dermed stod det på et tidligt tidspunkt klart, at N9 ville blive den eneste Meego-baserede mobil fra Nokia i almindelig handel.

Samsung også på vej

Selv om Nokia havde satset stort på Meego, blev projektet herefter nedtrappet hurtigt - og Samsung overtog Nokias plads i alliancen med Intel, der genstartede projektet under navnet Tizen, uden Nokias medvirken. De første Tizenbaserede smartphones fra Samsung ventes i øvrigt på markedet i år.

En håndfuld tidligere Meego-udviklere hos Nokia mente dog ikke, at de mange, mange udviklingstimer skulle skylles ud med badevandet, så de valgte at stifte selskabet Jolla Mobile, der skulle drive projektet videre.

Selskabet har flere gange fremvist demonstrationer af softwaren, der har skiftet navn fra Meego til Sailfish OS - og at dømme ud fra de tidlige demonstrationer, er det tydeligt, at Jolla Mobile på ingen måde er startet fra bunden, men derimod er begyndt, hvor Nokia sluttede, hvilket ser ud til at være et ganske godt udgangspunkt. Spørgsmålet har dog hele tiden været om Jolla Mobile faktisk ville få succes med at få en mobil på markedet - men det ser altså nu ud til at ske i maj, hvor Jolla Mobile begynder at modtage forbestillinger til Sailfish OS-mobilen.

Det finske projekt er blot et blandt flere nye smartphone-projekter, der ventes på markedet i år. Især Firefox OS -mobilerne vakte opsigt på årets mobilmesse i Barcelona, hvor organisationen bag nonprofit-softwaren kunne afsløre en stærk alliance med flere store mobilproducenter, blandt andet Sony, ombord.

Se en demo af Sailfish-softwaren forneden.