Skrot tvang Andreas Mogensens raket til en undvigemanøvre

Resterne af en raket fik torsdag rumfartøjet med danske Andreas Mogensen om bord til at justere kursen. Ekspert kalder manøvren udramatisk.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andreas Mogensen og resten af besætningen om bord på det russiske rumfartøj Sojuz måtte torsdag morgen foretage en undvigemanøvre på vej mod Den Internationale Rumstation (ISS).

De var nemlig på kollisionskurs med rester fra en gammel japansk raket. Det oplyser Ruslands Føderale Rumfartsagentur Roscosmos, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

»Et fragment af det tredje trin fra en japansk raket, der blev sendt op i 1989, var tilfældigvis i rumfartøjets bane. Russiske og amerikanske rumeksperter arbejdede sammen om at undgå en kollision,« lyder det i en erklæring fra Roscosmos.

Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent på Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU, fortæller, at undvigemanøvren foregik helt efter bogen.

»Der har ikke været nogen fare. Man kunne se, at der var et stykke rumskrot på vej, og så vurderede man, at risikoen var så høj, at man måtte justere banen, så man netop kunne undgå, at der skulle opstå en farlig situation,« siger han.

Michael Linden-Vørnle fortæller, at man altid holder et vågent øje med rumskrot i forbindelse med missioner som den aktuelle.

»Når man har bemandede missioner, så definerer man en sikkerhedszone. Hvis man så opdager rumskrot, som har en sandsynlighed for at komme ind i sikkerhedszonen, så vurderer man, hvor stort rumskrottet er, hvor hurtigt bevæger det sig og er det en trussel mod rumfartøjet. Hvis man vurderer risikoen for høj, så kan man vælge at lave en korrektion af banen, så man kommer uden for risikozonen,« siger han.

Andreas Mogensen og hans to kolleger blev sendt afsted fra rumbasen Bajkonur i Kasakhstan tidligt onsdag morgen.

De skal efter planen nå ISS fredag.