Skrap datalov er udsat i EU

Nye skrappe regler med kæmpe bøder for overtrædelse skulle have været på plads næste år. Nu er de på et EU-topmøde udskudt et år efter uenighed.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er i centrum på EU-topmødet i Bruxelles efter afsløringerne af, at hendes personlige mobiltelefon er blevet aflyttet af den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA. Foto: Georges Gobet, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i aflytningsskandalen har EUs stats- og regeringsledere på topmødet i Bruxelles valgt at udsætte en kraftig opstramning af databeskyttelsen.

Topmødets egentlige dagsorden, som skulle sparke gang i digitaliseringen af Europa, er blevet overskygget af de seneste afsløringer af, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA skal have aflyttet den tyske forbundskansler Angela Merkels personlige mobiltelefon.

Udsat til »passende« tidspunkt

Stats- og regeringscheferne besluttede ifølge Wall Street Journal at udskyde vedtagelsen af strammere regler for, hvordan data må indsamles og bruges, fra 2014, som det var meningen, og til et »passende« tidspunkt, som dog er defineret til 2015, altså et år sneere. Samtidig blev en stor og kontroversiel ensretning af EUs teleregler tilsvarende udskudt fra 2014 til 2015.

Databeskyttelsesdirektivet er en kraftig ajourføring af de nuværende bestemmelser om beskyttelse af privatlivets fred fra 1995 og skulle blandt andet indføre »retten til at blive glemt« - altså at få slettet alle digitale spor efter sig. EU-Parlamentet stemte i mandags for at kræve det ændret til »retten til at blive slettet« i erkendelse af, at det ville være urealistisk at tro, at samtlige spor kunne forsvinde aldeles. Men parlamentet ønskede samtidig at hæve bøden for overtrædelse fra en million euro til 100 millioner euro for at understrege, at datasikkerhed skal tages alvorligt.

En del af pakken handler også om stramninger for, hvornår data må udføres fra Europa til andre lande. Det synes særligt målrettet USA, da amerikanske teknologigiganter dominerer aldeles på nettjenester, som europæerne bruger.

Frankrig havde ønsket at få de nye regler på plads allerede i 2014, inden der skal holdes valg til EU-Parlamentet til maj. Det er det franske datatilsyn, som gang på gang er gået forrest i kampen mod de amerikanske giganter og deres konstante ændring af brugerbetingelser, så data kan samkøres yderligere. Men Storbritannien har afvist en stram deadline og har argumenteret med, at ændringerne vil give betydelige udfordringer for mindre virksomheder.

Dansk glæde - og pres

Det er den danske brancheorganisation IT-Branchen, som organiserer hovedparten af det danske IT-erhverv, enig i. Administrerende direktør Morten Bangsgaard kalder udskydelsen »klog og rigtig«.

»Intentionerne i reglerne er rigtige, men vi skal have ordentlige databeskyttelsesregler, hvis vi for alvor skal have gang i den digitale økonomi i EU. Derfor var det en rigtig beslutning ikke at haste reglerne igennem. Der var alt for mange problemer og uklarheder i forslaget. Forslaget ville indføre nogle ekstremt høje bødestraffe. Bøder på adskillige hundrede millioner kroner kunne være blevet konsekvensen for danske og andre europæiske IT-virksomheder. Bøder på op til fem procent af virksomhedens globale omsætning ville reelt kunne lukke en virksomhed,« siger Morten Bangsgaard.

Anderledes signaler kommer fra Dansk Industris branchesamarbejde for IT- og televirksomheder, ITEK.

»EU-Parlamentet har netop godkendt kommissionens seneste forslag til databeskyttelsesforordning, hvorfor ministerrådet nu må trække i arbejdstøjet og sparke forordningen endeligt i mål. Det er vigtigt, at vi får fælles retningslinier i alle landene, så vi kan levere grænseoverskridende cloudløsninger til hele EU,« skriver direktør Tom Togsverd i ITEKs nyhedsbrev.

Tyskland vil ikke give op

Angela Merkel slog fast, at hun som tysk kansler »ikke kan komme hjem og have opgivet store dele af vore nuværende databeskyttelseslove - og endnu mindre i lyset af den nuværende diskussion,« sagde hun med henvisning til kontroverserne med USA.

Tyskland har meget skrappe databeskyttelseslove, som det tyske datatilsyn har håndhævet fast.