Skræmmende NASA-video viser, hvor hurtigt den arktiske havis smelter

En ny video fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA viser, hvordan havisen i Arktis er blevet kraftigt reduceret de sidste 30 år. Videoen er blevet vist over 1,5 millioner gange på Facebook og har fået mange til at reagere.

NASA illustrerer i en video, hvordan havisen i Arktis smelter. Videoen er blevet vist over 1,5 millioner gange alene på CNNs Facebookside og har fået mennesker fra hele verden til at kommentere på klimaproblemerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/Scanpix 2016

Jorden bliver varmere, og havisen smelter. Vi hører det hele tiden, men det kan være svært at begribe, hvor stort et problem global opvarmning egentlig er.

En video fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA gør det dog soleklart. Den arktiske havis smelter, og det sker skræmmende hurtigt.

Videoen viser, hvordan den tykkeste og ældste havis i Arktis har udviklet sig fra 1984 til 2016.

I marts 1984 var der 2,1 millioner kvadratkilometer af den tykkeste havis. 32 år senere, i marts 2016, var den reduceret til 211,000 kvadratkilometer. Satelitbilleder fra de to årstal skærer budskabet ud i pap; det er en stor del af havisen, som er smeltet bort.

Alene på CNNs Facebookside er videoen fra NASA blevet vist over 1,5 millioner gange, og den har fået mennesker fra hele verden til at kommentere på klimaproblemerne.

»Her i Ecuador behøver man bare at kigge på bjergene! For tyve år siden var de smukke isklædte skønheder, og nu er de underlige brune toppe, som kun bliver let drysset med sne, hvis det bliver uhyggeligt koldt,« skriver en Facebook-bruger til CNNs opslag.

En del Facebook-brugere er alligevel betænkelige ved NASAs oplysninger og satelitfotos. Flere konspirerer om, at NASA gør klimaproblemerne værre, end de i virkeligheden er, for at få flere penge i tilskud. Andre mener, at det er et stunt fra Hillary Clinton som en del af hendes præsidentkampagne.

Til de mennesker har en kvindelig Facebook-bruger et rapt modsvar:

»Kan vi stille alle konspirationsteoretikerne, der ikke anerkender klimaforandringer, op på række og slå dem med disse optagelser, indtil deres næste ti generationer er født med billederne indprintet på nethinden?«