Skovflåten

Guide til farerne i sommerlandet: Hvordan skal man forholde sig, hvis man ude i sommerlandet opdager en lille blodsugende skovflåt på kroppen?VIDEO: Hvis man bliver bidt af en skovflåt

Skovflåten Fold sammen
Læs mere

Fakta om flåter

Skovflåten er en lille mide - den minder lidt om en lille edderkop med otte ben. Den lever af at suge blod fra mennesker eller dyr. Da den godt kan lide fugt og varme vælger den som oftest at bide sig fast i armhulerne eller i skridtet, men den kan også bide sig fast andre steder på kroppen.

For det meste er den ganske harmløs, men nogle flåter er bærere af bakterien Borrelia. Det er derfor vigtigt at få fjernet flåten hurtigst muligt (indenfor de første 24 timer).

Du kan fjerne flåten ved at trække den ud med en pincet eller en tægetang. Tag fat om flåtens hoved, så langt nede som muligt. Hold dig fra de gamle husråd om påsmøring af margarine, olie eller vaseline, brænding med cigaretskod og lignende - du risikerer bare, at den sprøjter sit maveindhold ind og derved overfører Borrelia.

Følg med når berlingske.dk i samarbejde med ASF-Dansk Folkehjælp de kommende uger guider i farerne i sommer-landet og kig med på videoindslagene der giver svar på hvad man skal gøre hvis uheldet er ude.