Skizofren telefon på vej mod verdensrekord

Gennem crowdfunding er telefonen Ubuntu Edge godt tæt på verdensrekord. Brugerne har indtil videre skudt 47 millioner kroner efter projektet.

Ubuntu Edge kan både fungere som smartphone og som traditionel computer, hvis du sætter en skærm til den. PRESSEFOTO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubuntu Edge er en ambitiøs telefon. Den vil både afløse din traditionelle smartphone og din computer, så du kun skal bruge én enhed. Og som om det ikke var nok, så satser folkene også på, at de gennem crowdfunding kan indsamle knap 180 millioner til projektet. Indtil videre er de omkring en fjerdedel af vejen.

Og det er tæt på en verdensrekord. Den nuværende rekord er smart-uret Pebble, som kan kommunikere med din smartphone. Det lykkedes for folkene bag at indsamle over 57 millioner kroner på sitet Kickstarter tilbage i 2012. Men den rekord er telefonen med sine 47 millioner altså godt på vej til at slå.

Det er dog ikke det eneste specielle ved telefonen. Den kører nemlig, udover Android, også en tilpasset variant af Linux, som ellers kendes fra traditionelle computere.

Det betyder altså, at telefonen kommer med flere »personligheder«. Den kan nemlig både agere smartphone med telefonopkald, sms’er og apps, som du kender fra din egen telefon. Men du kan også vælge, at den skal starte op som computer med et fuldt Linux-styresystem.

Meningen er så, at du tilslutter en skærm via HDMI og trådløs mus og tastatur. Du har derefter adgang til en fuld version af Linux, og det ligger dig frit for at installere tekst- og billedbehandlingsprogrammer, spil og hvad du ellers laver på din »rigtige« computer.

For at telefonen skal levere en flydende computeroplevelse, er det også planlagt, at den skal komme med noget kraftigere hardware end nuværende smartphones. Specifikationerne lyder på fire GB ram, 128 GB intern hukommelse, 4G og safirglas på fronten.   

Indsamlingen til telefonen startede 22. juli og løber til den 21. august. Når indsamlingen ikke op på de forventede 180 millioner vil folkene bag udskyde det ambitiøse projekt og sende pengene retur.