Skats overvågning bremses af EU-Domstolen

Slut med at kræve teleoplysninger om danskere udleveret i skattesager, siger flere jurister.

Tele- og internetoplysninger kan ikke kræves udleveret af Skat - det er sagerne ikke alvorlige nok til, fastslår jurister oven på EU-dom. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skats meget omstridte praksis med at kræve indsamlede data om danskernes brug af telefoner og Internet udleveret som bevis i skattesager bliver nu endegyldigt stoppet, efter at EUs højeste juridiske myndighed tirsdag dømte dataindsamlingen ugyldig.

Det mener flere juridiske eksperter oven på EU-Domstolens overraskende dom, som satte det såkaldte logningsdirektiv ud af kraft, fordi det griber alt for voldsomt ind i folks ret til privatliv.

622.000 oplysninger pr. dansker om året

Det er dette logningsdirektiv fra 2006, som regeringen med daværende justitsminister Lene Espersen (K) satte i kraft herhjemme 15. september 2007 men med en endnu større indsamling af data, end EU krævede. I 2013 blev der gemt 3.500 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoni og internet - svarende til 621.975 registreringer om hver eneste dansker fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger overhovedet. Det er over 40 gange mere, end hvad man oprindelig forventede at samle ind. Overvågningen har kostet 200 millioner kroner at etablere og koster årligt 50 millioner kroner at holde i luften.

Regeringen er nu under massivt pres for at få den danske overvågning ændret, og justitsminister Karen Hækkerup (S) er kaldt i samråd af Enhedslisten.

Skattesager er ikke terrorisme eller alvorlig kriminalitet

Domstolens klargørelse af logningens formål får imidlertid også en anden betydning.

»Min umiddelbare vurdering er, at dommen vil gøre det vanskeligt for Skat at fastholde, at de kan kræve loggede oplysninger udleveret til brug for afgørelsen af almindelige skattesager. Domstolen lægger vægt på, at logning kan være berettiget, men det forudsætter, at man bruger oplysningerne til at varetage tungtvejende interesser på niveau med bekæmpelse af terrorisme og anden alvorlig kriminalitet – skatteligning kan næppe sammenlignes hermed,« siger advokat Michael Hopp, partner i advokatfirmaet Plesner.

Chefjurist i tænketanken CEPOS, Jacob Mchangama, er helt enig.

»Domstolens afgørelse bør medføre, at Skat øjeblikkeligt anerkender, at Skattekontrollovens § 8D ikke lovligt kan anvendes til at kræve teledata og andre sensitive persondata udleveret fra teleselskaber m.v. i sager om skatteligning,« siger han.

Læs mere: EU-Domstolens afgørelse