Skarp kritik af afskaffelse af udlandstakster

Teleselskaberne i Europa er bestyrtede over EU-Kommissionens forslag om lynhurtigt at fjerne roamingtaksterne, men nu klager også de nationale myndigheder over sjusket forberedelse.

Mens de ferierende glæder sig til at kunne ringe hjem fra de spanske, italienske, kroatiske og græske strand til dansk indlandstakst, er teleselskaberne bestyrtede og forudser ikke at have penge til at udbygge deres net for fremover. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs ønske om at kunne bruge mobiltelefonen og computeren i udlandet til samme pris som hjemme, får en sønderlemmende kritik af både teleselskaberne selv og af de europæiske regulerende myndigheder, der mener, at forslaget er jappet igennem og risikerer at bremse for de vigtige investeringer i bedre mobil- og bredbåndsdækning.

EU-Kommissionen vil fjerne den såkaldte roaming, altså de særlige udlandstakster, når man bruger mobiltelefonen eller internetforbindelsen i udlandet. Formålet skal være at gøre de 28 EU-lande til ét stort, fælles marked, efter at Kommissionen gennem mange år har tvangsnedsat priserne hver sommer, fordi teleselskaberne ikke selv har gjort det, og fordi priserne er skyhøje.

Bekymrede myndigheder

Mens mobilbrugerne jubler, har forslaget, som nu skal forhandles af politikerne, vakt bestyrtelse hos både teleselskaber og nu også de nationale myndigheder.

Sammenslutningen af europæiske regulatorer, BEREC, hvor Erhvervsstyrelsen repræsenterer Danmark, er »bekymret over, at den foreslåede regulering hastes igennem europæisk lovgivning uden ordentlig forklaring og fuld undersøgelse af dens mulige konsekvenser«, hedder det i en usædvanligt skarp udtalelse. BEREC »ville have hilst muligheden velkommen for at samarbejde med Kommissionen under udtænkningen og udarbejdelsen«, lyder det bidende, idet BEREC påpeger, at der kan være »uønskede konsekvenser«.

Den danske telebranche istemmer kritikken.

»Ingen kan gennemskue konsekvenserne af forslaget. Det er uklart, skaber usikkerhed for telebranchen og er en katastrofe for Europa i bestræbelserne på at sikre, at investeringer i digital infrastruktur er helt i top,« siger Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien i Danmark, til Berlingske.

To store problemer

Han ser to store problemer.

»Hvis man ønsker priserne så langt ned, at det skal koste det samme at bruge telefonen i Grækenland som Danmark, forsvinder en masse penge ud af branchen. Selvfølgelig er der omkostninger ved at bruge udenlandske mobilnet,« siger han.

Men de fleste synes jo, at de har betalt alt for meget alt for længe, fordi det reelt ikke koster så meget.

»Man må acceptere, at der er omkostninger ved at bruge mobilnet i andre lande. Men den danske telebranche er enig i, at det er nødvendigt at sætte priserne ned. Det skal dog ske på en forudsigelig måde og i sammenhæng med de priser, som selskaberne betaler til hinanden, og det udbud, som kunderne får. Her prøver man at gribe ind på en fuldstændigt uigennemskuelig og uforudsigelig måde,« siger Jakob Willer.

Går ud over investeringerne

EU-Kommissionen har givet teleselskaberne et valg: Enten accepterer de frivilligt at gøre priserne ens overalt, eller også fortsætter tvangsnedsættelsen af priserne i trin fra næste sommer, hvor alle desuden skal kunne vælge et andet teleselskab, når de er i udlandet, så roamingpriserne kommer ned.

»Det lægger en tåge over det europæiske telemarked, og det er ikke, hvad der er brug for. Det dæmper investeringerne i stedet for at stimulere dem. Nogle selskaber kunne få en fordel af at vælge ensretningen af priser, fordi de har net i flere lande og kunne udbyde visse tjenester fra et andet land, hvor momsen er mindre,« siger Jakob Willer.

Andre kritikere har fremhævet, hvordan man kunne oprette salgssted i Luxembourg, der har lavere moms, og sælge abonnementer derfra til danskerne, hvis mobilpriserne bliver ens overalt i EU.

Også svensk klage

Teleanalytiker John Strand, direktør for Strand Consult, er enig i, at Kommissionens forslag vil lamme branchen.

»Det skaber så stor usikkerhed, at det vil bremse investeringerne,« siger han.

Også de svenske teleselskaber mener, at incitamentet til at investere i mobilnettene forsvinder, hvis den nye telepakke bliver til virkelighed, og at de eneste vindere bliver de teleselskaber, som ikke har egne mobilnet men køber sig ind hos andre.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, fastholder, at ændringerne er nødvendige.